Het kan elk genie overkomen: fouten maken in je SEO strategie. Tegenwoordig is het routine geworden om dagelijks te checken of er nieuwe trends en updates zijn en of er geen technische fouten op je website staan, althans voor webmasters. Ook al ben je hier zo consistent en goed in, het kan nog steeds zo zijn dat je een aantal technische fouten over het hoofd ziet. Lees snel verder wat de grootste SEO fouten zijn, om deze te kunnen voorkomen.
Een hele grote fout die je kan maken op het gebied van SEO is dubbele inhoud maken. Het kan je zoekresultaten beschadigen op de lange termijn. Het gaat hierbij om het dupliceren van content van je eigen website, maar ook van concurrenten.
Noa Appel – Online Marketeer
De grootste SEO fouten
De grootste SEO fouten die je kunt maken hebben wij opgedeeld in een aantal categorieën.
- Het negeren van HTTP-status en serverproblemen
- Onder-geoptimaliseerde meta tags
- Het creëren van dubbele inhoud
- Verwaarlozing van interne en externe linkoptimalisatie
- Het moeilijk maken voor de robots om jouw websites te crawlen
- Het negeren van de indexeerbaarheid
- Versnelde mobiele pagina’s (AMP’s) vergeten
- Het niet aanspreken van de prestaties van de site
Het negeren van HTTP-status en serverproblemen
De eerste categorie is het negeren van HTTP-status en serverproblemen. Dit is de meest voorkomende, grote SEO fout die je kan maken. De meeste SEO fouten hebben namelijk te maken met de HTTP die bijvoorbeeld niet werkt, denk aan een 404 error waarbij de website niet gevonden kan worden.
Daarbij schaad je het vertrouwen van Google wanneer de website wordt onderbroken en afgebroken. Daarnaast zorgt het ook voor minder traffic en het kan je positie in Google permanent schaden als Google niet kan crawlen of jouw website de content bevat waar de bezoeker naar opzoek is. Dit zijn de 5 meest voorkomende fouten die te maken hebben met de HTTP-status en de serverproblemen:
1. 4xx error
4xx-codes betekenen dat een pagina niet bereikbaar is. Ze kunnen ook van toepassing zijn op werkende pagina’s als er een blokkade is waardoor crawlen niet mogelijk is.
2. De pagina kan niet worden gecrawled
Dit gebeurt wanneer een pagina om een van de twee redenen niet bereikbaar is:
- De reactietijd van je website is meer dan vijf seconden;
- Je server heeft de toegang tot de pagina geweigerd.
3. Interne links die niet werken
Linkjes op je website die naar een pagina verwijzen die niet (meer) bestaat, is slecht voor je SEO score en voor je UX.
4. Externe links die niet werken
Wat geldt voor de interne links geldt ook voor de externe links. Dit vat Google ook op als negatief en kan invloed hebben op je SEO score.
5. Afbeeldingen die niet werken
Afbeeldingen werken vaak niet als de URL verkeerd is ingevoerd of als het bestand van de foto niet meer bestaat. Dit kan ook slechte gevolgen hebben voor de SEO score.
HTTPS-status en serverproblemen kunnen ook te maken hebben met zowel permanente als tijdelijke omleidingen van linkjes.
Onder-geoptimaliseerde meta tags
Meta tags zorgen ervoor dat Google jouw pagina kan identificeren en verbinden aan de zoekwoorden waar de bezoeker op zoekt.
Het creëren van de juiste title-tags betekent het kiezen van de relevante zoekwoorden om een unieke en klikbare link te vormen voor gebruikers in de resultatenpagina’s van Google.
In de meta descriptions kan je meer trefwoorden en gerelateerde zinnen opnemen. Die moet je zelf maken. Een meta description is de zin die Google namelijk laat zien in de zoekresultaten, net onder het linkje. Als je de meta description niet zelf schrijft zal Google een random zin uit je tekst pakken. Deze zin is vaak niet het belangrijkst en ook niet kort genoeg, waardoor Google hem afkapt. Dat zorgt ervoor dat het er zo uit komt te zien:

Het is dus belangrijk om je meta tags en descriptions zo goed mogelijk te optimaliseren. Hier de 5 meest voorkomende fouten die te maken hebben met onder-geoptimaliseerde meta tags.
1. Duplicate titels en meta descriptions
Twee of meer pagina’s met dezelfde titels en beschrijvingen maken het voor zoekmachines moeilijk om de relevantie en van de pagina in te schatten. Dit zorgt voor een minder hoge SEO score.
2. Geen H1 tag hebben
H1-tags helpen zoekmachines het onderwerp van je content te bepalen. Als je deze niet hebt, maak je het moeilijk voor Google en dit zal ook een negatieve invloed hebben op je SEO score.
3. Geen meta beschrijvingen hebben
Goed geschreven metabeschrijvingen helpen Google om de relevantie te begrijpen en moedigen gebruikers aan om op jouw resultaat te klikken. Als je dit niet hebt heeft dit ook slechte invloed op je SEO score.
4. Geen ALT-attributen hebben
ALT-attributen zitten op de afbeeldingen op je website. Google kan geen afbeeldingen lezen en de ALT-attributen zorgen ervoor dat Google snapt wat er op de afbeelding staat. Als Google een afbeelding niet snapt zal je website gezien worden als niet relevant en onbetrouwbaar.
5. Duplicatie van H1 en title tags
Wanneer H1-tags en titeltags op een bepaalde pagina hetzelfde zijn, kan het over-geoptimaliseerd lijken. Google accepteert dat niet en zal je hierdoor niet hoog laten ranken in de zoekresultaten.
Andere fouten die vaak gemaakt worden zijn meerdere H1 tags of te lange meta descriptions en titels.
Het creëren van dubbele inhoud
Een hele grote fout die je kan maken op het gebied van SEO is dubbele inhoud maken. Het kan je zoekresultaten beschadigen op de lange termijn. Het gaat hierbij om het dupliceren van content van je eigen website, maar ook van concurrenten. Dupliceren heeft niet alleen te maken met de inhoud van de tekst zelf, maar ook met:
- Dubbele H1 tags
- Dubbele meta descriptions
- Dubbele inhoud van (delen van) de tekst
- www en niet-www versies van dezelfde pagina
Hoe unieker elk stukje content, hoe beter dus.
De Site Audit tool creëert dubbele inhoud wanneer pagina’s op je website bijvoorbeeld dezelfde URL hebben. Het kan worden opgelost door een rel=”canonical” link toe te voegen aan een van de duplicaten, of door een 301 redirect te gebruiken.
Verwaarlozing van interne en externe linkoptimalisatie
Links die niet goed werken of niet kloppen (zowel intern en extern) kunnen jouw SEO score ernstig beschadigen. Helaas gebeurt dit bij bijna de helft van alle websites op het internet.
Sommige van de links zelf hebben lage streepjes in de URL’s, bevatten nofollow-attributen en zijn HTTP in plaats van HTTPS – dit kan van negatieve invloed zijn op de SEO rankings.
Links die niet goed werken kan je opsporen met de Site Audit Tool. Doe dit ook echt, want het kan jouw SEO score onnodig beschadigen. Dit zijn de meest voorkomende fouten die te maken hebben met de verwaarlozing van interne en externe links:
1. Op een HTTPS site naar een link van een HTTP site
Dit is een veelvoorkomende fout, namelijk linken naar een HTTP site. Dit is de verouderde variant van de HTTPS site en kan voor verwarring en onveiligheid zorgen. Google ziet deze links ook als niet relevant of betrouwbaar.
2. URLs met lage streepjes
Google leest lage streepjes (_) verkeerd en kan dit interpreteren als iets anders dan de juiste URL. Hou het daarom om de normale streepjes (-)
Verder zijn dit nog meer fouten die te maken hebben met links:
- Niet-werkende interne links
- Niet-werkende externe links
- Nofollow-attributen in externe links
- Pagina’s met slechts één interne link
- Pagina crawldiepte van meer dan 3 klikken
Het moeilijk maken voor de robots om jouw website te crawlen
Het moeilijk maken om jouw website te laten crawlen is ook een grote SEO fout. Een factor wat Google laat zien dat jouw website gezond is, is de crawlbaarheid. Dit is een technische SEO fout, wat er voor zorgt dat jouw website een slechtere SEO ranking krijgt. Dit zijn de meest gemaakte fouten die ervoor zorgen dat jouw website niet of moeilijk gecrawled kan worden.
1. Nofollow-attributen in uitgaande links
Interne links die het nofollow-attribuut bevatten, blokkeren elke potentiële link die op jouw website staat. Google crawlt altijd uitgaande links, maar dit maakt het onmogelijk om deze te crawlen.
2. Onjuiste pagina gevonden in sitemap.xml
Je sitemap.xml bevat links die niet werken. Controleer het op eventuele redirect linkjes of verwijder de links die niet werken.
3. Sitemap.xml niet gevonden
Ontbrekende sitemaps maken het moeilijker voor Google om de pagina’s van je website te verkennen, te crawlen en te indexeren.
4. Sitemap.xml niet gespecificeerd in robots.txt
Zonder een link naar je sitemap.xml in je robots.txt bestand, zal Google niet in staat zijn om de structuur van je website volledig te begrijpen.
Het negeren van de indexeerbaarheid
Goede indexeringsindicatoren zijn essentieel voor SEO. Simpel gezegd, als een pagina niet geïndexeerd is, zal deze niet gezien worden door een zoekmachine, dus ook niet door gebruikers.
Er zijn veel factoren die kunnen voorkomen dat je website wordt geïndexeerd, zelfs als je geen problemen lijkt te hebben met de crawlbaarheid.
Duplicatie van meta data en inhoud, bijvoorbeeld, kan het moeilijk maken voor zoekmachines om te identificeren welke pagina’s belangrijker zijn dan anderen als erop wordt gezocht. Dit kan betekenen dat Google gedwongen wordt om beslissingen te nemen over welke pagina’s hoger te laten ranken, terwijl webmasters dit soort problemen kunnen voorkomen en Google kunnen vertellen wat ze moeten doen.
Dit zijn de meest voorkomende fouten die te maken hebben met het indexeren van je website pagina’s.
1. Te korte of lange titels
Title tags van meer dan 60 karakters worden in Google, terwijl die onder de 60 karakters mogelijk gemiste kansen voor verdere optimalisatie zijn.
2. Hreflangconflicten binnen de broncode van de pagina
Meertalige websites kunnen zoekmachines in verwarring brengen als het hreflang-attribuut in strijd is met de broncode van een bepaalde pagina. Hreflang zorgt ervoor dat twee verschillende pagina’s met dezelfde inhoud maar voor andere geografische locaties niet worden gezien als duplicatie van content.
3. Problemen met onjuiste hreflanglinks
Niet werkende hreflanglinks kunnen indexeringsproblemen veroorzaken als bijvoorbeeld relatieve URL’s worden gebruikt in plaats van absolute.
4. Weinig woorden op een pagina
De Site Audit tool kan pagina’s met een gebrek aan inhoud markeren, dus het is de moeite waard om deze te bekijken om er zeker van te zijn dat ze zo informatief mogelijk zijn.
5. Ontbrekende hreflang en lang-attributen
Dit probleem treedt op wanneer een pagina op een meertalige site de nodige links of tags mist om zoekmachines te vertellen wat ze aan gebruikers in elke regio moeten aanbieden.
6. AMP HTML-problemen
Dit heeft te maken met jouw mobiele versie van de website, wanneer de HTML-code niet overeenkomt met de AMP-standaarden (snelle laadbaarheid).
7. Keyword stuffing
Nog iets wat je moet zien te vermijden is keyword stuffing. Google accepteert dit namelijk niet en zal je daardoor automatisch een lagere SEO score geven.
Versnelde mobiele pagina’s (AMP’s) vergeten
Het is van belang om je on-page SEO af te stemmen op het hebben van een mobiele-vriendelijke site. We weten dat mobiele-vriendelijkheid voor Google in september 2020 standaardcriteria zal worden voor zowel mobiel als desktop.
Dit betekent dat je er als webmaster voor moet zorgen dat de HTML-code van je website voldoet aan de AMP-richtlijnen van Google om mobiel te zijn. Doe je dit namelijk niet, dan kan het invloed hebben op de indexeerbaarheid van je website.
Het niet aanspreken van de prestaties op je site
De laadtijd van pagina’s wordt steeds belangrijker in SEO. Hoe trager je site, hoe kleiner de kans dat de gebruikers het geduld hebben om te wachten tot hij geladen is.
Ja kan suggesties voor de snelheid van de pagina’s voor mobiel en desktop direct van Google krijgen. Leer hoe je de snelheid van de pagina’s kunt meten en hoe je mogelijkheden kunt identificeren om je site sneller te maken.
Dit zijn de meest voorkomende fouten als gevolg van het niet aanspreken van de prestaties van je website.
1. Langzame laadsnelheid van de pagina (HTML)
De tijd die een pagina nodig heeft om volledig door een browser te worden weergegeven, moet zo kort mogelijk zijn. Deze tijd heeft namelijk invloed op je SEO score.
2. Niet-geminimaliseerde JavaScript- en CSS-bestanden
Maak je JavaScript en CSS-bestanden kleiner. Verwijder overbodige regels, commentaar en witruimte om de snelheid van het laden van de pagina’s te verbeteren.
In sommige gevallen zullen fouten, waarschuwingen en mededelingen die door de Site Audit tool worden opgepikt. Dat betekent dat ze problemen kunnen veroorzaken voor je website, dus het is aan te raden om ze als prioriteit aan te pakken. Het gaat hierbij vaak om de bovenstaande problemen, zoals duplicatie van meta tags en titels of HTTPS statussen, etc.
Conclusie
Het begaan van een van deze SEO-fouten kan jouw website weerhouden van het bereiken van zijn volledige potentieel, dus het is van groot belang dat je hier bovenop blijft zitten met regelmatige site-audits.
Hulp nodig met zoekmachine optimalisatie?
Heb jij advies, vragen of hulp nodig bij SEO? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag!