De impact van het coronavirus en de getroffen maatregelen hebben een enorme impact op onze samenleving, dat is inmiddels wel duidelijk geworden. Jouw gezondheid en die van familie, vrienden en collega’s staat natuurlijk voorop, maar om deze crisis ook als bedrijf of marketeer te overleven ontkomen we er niet aan te onderzoeken hoe we juist nu onze kennis kunnen toepassen om bedrijven, ondernemers, zelfstandigen en jezelf draaiende te houden. Dit vergt natuurlijk aanpassingsvermogen en in dit artikel leggen wij je dan ook graag uit wat onze visie op (online) marketing tijdens en na de coronacrisis is.
Laat de coronacrisis jouw werk als marketeer of ondernemer niet in de weg staan. Maak je alvast klaar voor het leven na corona door juist nu in te spelen op de veranderende online marketing wereld”
Kristian Maton – Content Marketeer
Je marketingstrategie tijdens een crisis
Het verleden leert ons dat je tijdens een crisis vaak grote wijzigingen ziet op consumentengebied. Logisch ook aangezien we ook tijdens deze crisis direct te maken krijgen met onzekerheid over financiën en het voortbestaan van ondernemingen. Hierdoor zullen veel consumenten en bedrijven andere keuzes gaan maken.
Als marketeer zal je vooral te maken krijgen met het feit dat grote beslissingen, vooral diegene met een grote financiële impact, voorlopig even vooruit geschoven worden op de agenda. Hoewel de focus bij veel bedrijven op consolidatie zal liggen, biedt een dergelijke crisis ook bepaalde kansen voor consumenten en marketeers.
Ten eerste doe je er goed aan om je juist nu op retentie te focussen. Tijdens een crisis vertonen consumenten over het algemeen risicomijdend gedrag. Dit is dus een ideaal moment om huidige abonnementen te verlengen. Het risico om over te stappen naar een nieuw bedrijf is iets wat consumenten minder snel zullen nemen tijdens een crisis.
Daarnaast zal er ook een verandering in het bestedingsgedrag plaatsvinden. Neem bijvoorbeeld de horeca die momenteel landelijk gesloten is en de reizen die massaal geannuleerd worden door reisorganisaties. Consumenten geven normaal gesproken veel geld uit aan dit soort aankopen. Nu dat niet kan, zal je zien dat er andere, vaak luxere, producten worden gekocht. Alles om het al dan niet verplichte thuisblijven zo aangenaam mogelijk te maken.
Zo zie je dat er ook tijdens een crisis voldoende mogelijkheden zijn om op in te spelen met je marketingstrategie en communicatie.
Mocht je de laatste maanden vol hebben ingezet op een evenement of iets anders wat nu door de coronamaatregelen geen doorgang kan vinden? Dan is dat natuurlijk een flinke klap die je te verwerken krijgt. Je zal in zo’n geval vooral heel creatief moeten zijn om je marketingstrategie en tactieken tijdelijk om te buigen.
Het zoekverkeer
Speelt SEO een belangrijke rol in jouw marketingstrategie? Denk dan goed na over het zoekgedrag van je klanten/doelgroep. Dit is iets waar je op in kunt spelen door je website uit te breiden. Vinden (potentiële) klanten jouw tijdens een crisis en voorzie je, op wat voor manier dan ook, in hun behoefte, dan is de kans groot dat deze groep ook na de crisis bij je blijft hangen. Ze vertrouwen immers op je.
Hoe speel je hier dan op in? Denk ten eerste aan de manier waarop het zoekgedrag van de doelgroep waarschijnlijk gaat veranderen. Vaak zie je dat er tijdens een crisis veel meer gezocht wordt op vragen of termen met een oriënterend karakter.
Zoals gezegd maken consumenten minder snel keuzes tijdens een crisis. Producten en diensten met elkaar vergelijken zal bijvoorbeeld vaker gedaan worden voor er ook daadwerkelijk iets gekocht wordt.
Houdt hier rekening mee in je SEO strategie en optimaliseer je website voor de nieuwe zoektermen die je doelgroep gebruikt. Zo wordt je ook tijdens een crisis de go-to informatie bron voor deze groep. Grote kans dat zich dit vooral ná de crisis zal uitbetalen.
De impact van corona op het klantcontact
Ook het contact wat je normaal gesproken met klanten hebt, zal tijdelijk anders ingericht moeten worden. Het doel hierbij is natuurlijk om de klant nog steeds zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.
Tijdens een crisis zal zoals besproken het aantal consumentenbestedingen waarschijnlijk gaan dalen. Daar tegenover staat echter een stijging in het aantal contactmomenten met klanten. Een logisch gevolg van het feit dat veel mensen in deze tijd onzeker zijn en zich afvragen hoe nu verder?
Als marketeer of ondernemer stijgt met deze toename in het aantal contactmomenten ook de mogelijkheid om de interesse van je klanten te wekken. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het inrichten van een FAQ (veelgestelde vragen) pagina op je website. Als je hier actief naar verwijst verlicht je de last van je telefonische klantenservice wellicht. Probeer er in ieder geval alles aan te doen om in de communicatiebehoefte van de klant te blijven voorzien.
De impact op sociale media
Misschien is er op sociale media nog wel het meeste te merken van de huidige coronacrisis. Nu veel mensen noodgedwongen de hele dag thuis zitten neemt het gebruik van sociale media alleen maar verder toe. En dus liggen er mogelijkheden voor het bereik wat jij met jouw merk hebt.
Als marketeer of ondernemer kun je hier eventueel op inspelen door je marketingbudget tijdelijk verder naar boven in de funnel te verschuiven. Op die manier kun je de doelgroep inspireren en warm houden tot de crisis is overgewaaid.
Tot slot kan dit ook tot prijsdalingen voor advertenties leiden. Wellicht kiezen veel aanbieders ervoor tijdelijk te stoppen of te minderen met het plaatsen van advertenties op sociale media. Hierdoor stijgt het aanbod aan advertenties minder hard dan de vraag. Doe er je voordeel mee!
Facebook Advertising
Facebook kondigde als een van de eerste grote media platformen aan dat zij MKB-ondernemers en adverteerders gaat helpen om er weer bovenop te komen na de crisis.
Dit doet Facebook door een enorm budget van meer dan 100 miljoen dollar beschikbaar te stellen. Hiermee ondersteunen zij zo’n 30.000 MKB-bedrijven in dertig verschillende landen.
Zo zie je dat je als marketeer/ondernemer aan alle kanten zoveel mogelijk geholpen wordt. Maak er dan ook zeker gebruik van als je hier de mogelijkheid toe hebt!
Het advertentiebudget evalueren
Het advertentiebudget is een van de meest belangrijke onderdelen binnen iedere marketingstrategie. Gezien de huidige crisis mogen we verwachten dat veel adverteerders bepaalde campagnes uit zullen stellen. Zoals gezegd zal dit over het algemeen leiden tot een lagere kosten per klik (CPC).
De kans die dit oplevert is dat je nu, naar verwachting, met hetzelfde budget als normaal gesproken meer mensen kunt bereiken. Of dit binnen jouw branche ook van toepassing is hangt met name af van in hoeverre de branche getroffen is door de genomen maatregelen.
Google bevestigde al dat de gemiddelde klikprijzen de afgelopen twee weken over het algemeen zijn gedaald. Waar veel branches hinder ondervinden van het coronavirus, zijn er natuurlijk ook branches die hier juist hun voordeel uit kunnen halen. Denk bijvoorbeeld aan de aanbieders van mondkapjes.
Gelukkig heeft Google bepaalde maatregelen getroffen waarmee op advertentiegebied het uitbuiten van de situatie voorkomen wordt.
Wees klaar voor een leven na corona
Uiteraard houdt je bij het opstellen van een marketingstrategie rekening met onverwachte omstandigheden, maar niemand had deze crisis kunnen voorzien. Een groot deel van de bedrijven/ondernemers leeft momenteel dan ook in onzekerheid.
Gelukkig zijn er in deze barre tijden ook een aantal kansen waar je op in kunt spelen om in ieder geval zo goed mogelijk uit deze crisis te komen. Zoals we besproken hebben in dit artikel doe je er goed aan om je juist nu te focussen op:
- Retentie;
- Het advertentiebudget zo veel mogelijk naar boven in de funnel te verschuiven;
- Speel in op nieuwe (online) platformen;
- Speel in op het veranderende zoekgedrag van de doelgroep.
Mocht je hier nog vragen over hebben of sta je er voor open om eens te praten over de mogelijkheden van online marketing voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!
Wij wensen je tot slot alle gezondheid, voor jezelf, maar ook voor je bedrijf!