Computer Vision

Als je de term “computer vision” op de meest letterlijke manier in het Nederlands vertaalt, kom je uit op het woord “computervisie”. Hoewel dit wellicht een wat vage term is, beschrijft dit woord wel wat je van deze toepassing kunt verwachten. Computer vision (CV) is immers een artificial intelligence toepassing die gebruikt wordt om objecten en personen op afbeeldingen en video’s te identificeren.

Neem contact met ons op

Wat kun je met computer vision?

Als je de term “computer vision” op de meest letterlijke manier in het Nederlands vertaalt, kom je uit op het woord “computervisie”. Hoewel dit wellicht een wat vage term is, beschrijft dit woord wel wat je van deze toepassing kunt verwachten. Computer vision (CV) is immers een artificial intelligence toepassing die gebruikt wordt om objecten en personen op afbeeldingen en video’s te identificeren. Computer vision is dus visuele AI. Doelstelling hierbij is om het gezichtsvermogen van mensen na te bootsen en op een dusdanige manier te interpreteren zoals ook een mens dit zal doen. Hiermee past CV perfect in het rijtje van AI toepassingen die allemaal als belangrijkste doelstelling hebben om menselijke taken uit te voeren en te optimaliseren.

Computer vision als populaire AI toepassing

Computer vision kan zeker gezien worden als populaire AI toepassing. Je kunt CV het beste zien als verzameling van artificial intelligence toepassingen die ervoor zorgen dat de computers in staat zijn om de wereld te zien en te begrijpen. Hierbij moet je denken aan het analyseren van data uit foto’s, video’s en infraroodbeelden. Computers nemen hierdoor de functie van de menselijke ogen en het menselijke brein over. Niets wordt op deze manier aan het oog onttrokken!

Het zal je niet verbazen als we aangeven dat er bij computer vision gebruik wordt gemaakt van de invoer van sensor apparaten in combinatie met de toepassing van kunstmatige intelligentie, machine learning en deep learning. Deze combinatie van factoren zijn van belang om de werking van het menselijk gezichtsvermogen na te bootsen.

Hoe werkt CV?

Hoewel we het hier hebben over een zeer geavanceerde techniek is het relatief eenvoudig uit te leggen hoe CV werkt. Het sensorapparaat is niets meer en niets minder dan een camera of een ander apparaat dat gebruikt wordt om beelden vast te leggen. Deze vastgelegde beelden worden verstuurd naar een interpretatie-apparaat. Hiermee worden de AI toepassingen gevoed met informatie. Het interpretatie-apparaat zal immers gebruik maken van patroonherkenning en de toepassingen om patronen te vergelijken. Op basis hiervan kan een patroon geïdentificeerd worden op basis van karakteristieke eigenschappen (identificatiekenmerken) zoals gelaatstrekken bij een portret van een persoon.

Bij de computer vision toepassingen wordt er gebruik gemaakt van algoritmen. Een eenvoudig lijkende aanvraag met betrekking op informatie over een afbeelding, zet het interpretatie-apparaat aan het werk om de aangevraagde informatie na analyse van de afbeelding te verstrekken. Hierbij worden een aantal algoritmen die specifiek ontwikkeld zijn met het oog op de herkenning van visuele gegevens of afbeeldingen in werking gezet. Deze algoritmen hebben de beschikking over enorme hoeveelheden beelden in de cloud. De systemen worden gevoed met informatie die gericht is op het herkennen van patronen in visuele gegevens en het gebruik van deze patronen om de inhoud van andere afbeeldingen te bepalen. Door het gebruik van deep learning toepassingen zal een computer vision programma in staat zijn om de informatie van elke geanalyseerde afbeelding te bewaren. Deze invoer van informatie maakt het programma steeds geavanceerder en nauwkeuriger omdat er sprake is van een groeiende informatiebron. Hiermee komen we automatisch weer op de achterliggende gedachte van het gebruik van kunstmatige intelligentie toepassingen.

Mogelijkheden om computer vision toe te passen

Er zijn diverse mogelijkheden om computer vision toe te passen. Deze toepassingen kunnen we onderverdelen in de onderstaande vier hoofdcategorieën:

  • Objectclassificatie is een toepassing waarbij objecten binnen een afbeelding kunnen worden geclassificeerd volgens een gedefinieerde categorie.
  • Objectidentificatie is een systeem dat kan worden ingezet om een bepaald object op een foto, video of afbeelding te identificeren
  • Objecttracering biedt mogelijkheden om een video te analyseren met als doel om de locatie van een bewegend object in de loop van de tijd te verwerken.
  • Optische tekenherkenning wordt gebruikt om cijfers en letters binnen een afbeelding te identificeren en zelf te converteren naar een leesbare en bewerkbare computer gecodeerde tekst

Toepassing van computer vision in de praktijk

Op basis van het bovenstaande, vraag jij je ongetwijfeld af hoe computer vision in de praktijk wordt toegepast en wat de mogelijkheden voor jou zijn. Naast de bovenstaande praktische voorbeelden is het goed om te realiseren dat Computer Vision ook producten controleert op kwaliteit, het benodigde onderhoud van machines in de gaten houdt en afbeeldingen analyseert. Vooral dit laatste is een zeer praktische toepassing voor online marketing doeleinden. Wat dacht je van het gebruik van CV voor de analyse van social media en de ontwikkeling van persoonlijke content? Daarnaast kan Computer Vision prima worden ingezet om je website te optimaliseren en foto’s te bewerken.

Computer vision voor jouw bedrijf

CV kan jouw bedrijf ook veel succes opleveren. Het kan namelijk op grote schaal worden ingezet en zeer nauwkeurige analyses geven, wat kan zorgen voor geweldige nieuwe kansen. Ook interesse in computer vision en wil je weten wat het voor jouw bedrijf allemaal kan opleveren? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag met je mee.  Door onze kennis en ervaring kunnen wij CV ook voor jouw bedrijf met succes implementeren en daarmee resultaten boeken.

Kennismaken?

Heb je een specifieke vraag of ben je geïnteresseerd in onze dienstverlening? Kom dan gerust eens bij ons langs voor een bakkie! Je kan eenvoudig contact met ons opnemen via de onderstaande button of het contactformulier. Wij zien je aanvraag graag tegemoet. Tot snel!

Neem direct contact op