GPT-J

GPT-J is een artificial intelligence toepassing dat gebaseerd is op natural language processing en is een open source taalmodel. Het betreft hier een taalmodel dat is geïntroduceerd door Eleuther AI.

Neem contact met ons op

Wat is GPT-J?

GPT-J is een artificial intelligence toepassing dat gebaseerd is op natural language processing en is een open source taalmodel. Het betreft hier een taalmodel dat is geïntroduceerd door Eleuther AI. Het doel van deze organisatie is om taalmodellen te creëren die openbaar beschikbaar is. Een goede reden om je hier eens in te verdiepen en voor jezelf een antwoord te formuleren of GPT-J een interessante kunstmatige intelligentie functionaliteit is.

GPT-J als alternatief voor GPT-3

Elders op deze site vind je uitgebreide informatie over GPT-3. Als je kijkt naar de toepassingen van GPT-J zie je hier een duidelijke overlap in. Dit is niet verwonderlijk. GPT-J is immers de open source versie van GPT-3. Generative Pretrained Transformer 3 imponeerde de wereld bij diens introductie door de veelzijdige mogelijkheden die geboden werden. Het enthousiasme van dezelfde wereld werd al snel getemperd door de beperkte toegankelijkheid van deze artificial intelligence toepassing. Het gebruik hiervan bleek voorbehouden aan een selecte groep instanties, in de meeste gevallen ‘s werelds grootste bedrijven. GPT-J kun je dan ook duidelijk zien als alternatief voor GPT-3. Eleuther AI heeft GPT-J geïntroduceerd om iedereen de kans te geven om van deze interessante kunstmatige intelligentie functionaliteit gebruik te kunnen maken dus ook de wat kleinere bedrijven en zelfs particulieren. Dit wordt gezien als noodzakelijke stap om ervoor te zorgen dat kunstmatige intelligentie het volledige potentieel benut en uiteraard ook om de zoveelste ongelijkheid op de wereld weg te nemen.

Wat zijn de mogelijkheden van GPT-J?

Je kunt GPT-J gebruiken voor een veelzijdigheid aan AI toepassingen. Hierbij kun je denken aan het genereren van code, het schrijven van teksten, het vertalen van teksten, het besturen van chatbots en het zoeken naar informatie. De natural language processing toepassing is dus in staat om verschillende taken op het gebied van taalverwerking uit te voeren zonder enige verdere training. Dit kunnen zelfs taken zijn waarvoor de AI toepassing zelfs nooit is opgeleid. De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie functionaliteiten gebeurt immers door het genereren en verwerken van data en het analyseren van de acties die hierop volgen.

Verschil GPT-J en GPT-3

Naast de beschikbaarheid vormt het aantal parameters waar de artificial intelligence toepassing op draait een van de grootste verschillen tussen GPT-J en GPT-3. Generative Pretrained Transformer 3 maakt gebruik van maar liefst 175 miljard parameters terwijl GPT-J aan de hand van “slechts” 60 miljard instructies werkt. Laat je echter zeker niet leiden door dit verschil. Het aantal parameters zegt immers niet altijd wat. Om je een praktisch voorbeeld te geven: GPT-J presteert zelfs beter dan GPT-3 bij het genereren van code.

Is de introductie van GPT-J een stap in de AI toekomst?

We kunnen inderdaad gerust stellen dat de introductie van GPT-J een stap in de AI toekomst is al moeten we hierbij wel stellen dat deze toepassing nog behoorlijk in de kinderschoenen staat. Om een eenvoudig voorbeeld te geven: Generative Pretrained Transformer toepassingen moeten de wereld begrijpen en hebben hiervoor grote hoeveelheden input nodig. Voordat het systeem “begrijpt” wat een auto is, moeten er duizenden beelden van verschillende auto’s passeren. Wanneer een kind wordt verteld wat een auto is, begrijpt hij of zij dat en kan meteen een auto herkennen als dit voertuig (ongeacht het model) een andere keer gespot wordt. Hiermee willen we aangeven dat dit een vaardigheid is die alleen mensen bezitten. Dat dit een kwestie van tijd is, is iedereen het wel over eens. Er worden dus steeds kleine stapjes in de toekomst gezet met de ontwikkeling van GPT-J al worden deze stappen juist door de karakteristieke eigenschappen van kunstmatige intelligentie wel steeds groter!

De vooruitgang op gebied van kunstmatige intelligentie en op gebied van natuurlijke verwerking gaat in een hoog tempo. Het is hierbij wel van belang dat er zoveel mogelijk mensen worden betrokken bij deze ontwikkeling omdat juist de input van de gebruikers de systemen zal voeden. Daarom is het initiatief van Eleuther AI om zoveel mensen te betrekken bij de cyclus van het onderzoek, het ontwerp, de ontwikkeling, de toepassing en de oplossing zeker toe te juichen. Als er meer organisaties zijn als Eleuther AI die nieuwe AI modellen zoals GPT-J beschikbaar stellen voor de samenleving, worden de uiteindelijke doelstellingen van het gebruik van kunstmatige intelligentie toepassingen sneller bereikt!

Wil je weten hoe GPT-J meerwaarde kan bieden voor jouw bedrijf?

Ben je benieuwd of GPT-J interessante kunstmatige intelligentie functionaliteiten in jouw werkveld te bieden heeft? Heb je interesse om je mogelijkheden hierin te ontdekken? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag met je mee wat jouw mogelijkheden hierin zijn. Maak gerust gebruik van onze uitstekende kennis en onze ervaring op dit gebied.

Kennismaken?

Heb je een specifieke vraag of ben je geïnteresseerd in onze dienstverlening? Kom dan gerust eens bij ons langs voor een bakkie! Je kan eenvoudig contact met ons opnemen via de onderstaande button of het contactformulier. Wij zien je aanvraag graag tegemoet. Tot snel!

Neem direct contact op