Kristian Maton

Machine learning

Machine Learning is een onderzoeksgebied binnen Artificial Intelligence gericht op het creëren van algoritmes en systemen die zichzelf steeds slimmer maken.

Neem contact met ons op

Wat is Machine Learning?

Machine Learning of machinaal leren is een onderzoeksgebied binnen Artificial Intelligence (AI) gericht op het creëren van algoritmes en systemen die zichzelf steeds slimmer maken, naarmate er meer data wordt gevoed. In de praktijk zijn er talloze voorbeelden van technieken waar Machine Learning wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s, automatisch gegenereerde samenvattingen van sportwedstrijden en de robot klantenservicemedewerker van een telecombedrijf. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen nog maar meer zal worden gebruikt.

Binnen de Marketing wordt Machine Learning bijvoorbeeld gebruikt om de meest waardevolle websitebezoekers of klanten te identificeren, op basis van een grote dataset aan eerdere bezoekers of klanten. Ook hier geldt; hoe groter de dataset van eerdere bezoekers of klanten, des te beter het algoritme wordt in het herkennen van zo’n goede bezoeker of klant. Vervolgens kan deze bezoeker een aangepaste website-ervaring krijgen, aangepast op wat waardevolle bezoekers nodig hebben.

De meest gangbare leermethodes van Machine Learning betreffen ‘gecontroleerd leren’ en ‘ongecontroleerd leren’:

Gecontroleerd leren is de techniek waarbij het algoritme vooraf zoveel mogelijk voorbeelden krijgt van verwerkte input en het gevolg voor de output, zodat het vervolgens met nieuwe input aan de slag kan. Het algoritme wordt dus als het ware ‘ingewerkt’.

Ongecontroleerd leren is, zoals de benaming al zegt, een techniek waarbij je geen voorbeelden van verwerkte input geeft. Het systeem dient zelf uit te zoeken en te leren aan de hand van de structuur van de input. Hierbij wordt de input bijvoorbeeld ingedeeld in – volgens het algoritme logische – groepen.

Kennismaken?

Heb je een specifieke vraag of ben je geïnteresseerd in onze dienstverlening? Kom dan gerust eens bij ons langs voor een bakkie! Je kan eenvoudig contact met ons opnemen via de onderstaande button of het contactformulier. Wij zien je aanvraag graag tegemoet. Tot snel!

Neem direct contact op