Natural Language Processing

Natural Language Processing is wellicht een term die je niet bekend in de oren klinkt. Als we je echter wijzen op de snel toenemende mogelijkheden en interesse om met (mobiele) devices te communiceren via digitale assistenten en spraakbediening, gaat ongetwijfeld wél een belletje rinkelen.

Neem contact met ons op

Het toepassen van natural language processing

Natural Language Processing is wellicht een term die je niet bekend in de oren klinkt. Als we je echter wijzen op de snel toenemende mogelijkheden en interesse om met (mobiele) devices te communiceren via digitale assistenten en spraakbediening, gaat ongetwijfeld wél een belletje rinkelen. Juist die toenemende mogelijkheden en interesse maken het zeer interessant om je eens goed te verdiepen in jouw mogelijkheden voor het toepassen van natural language processing. Steeds meer mensen gaan tegenwoordig immers steeds vaker een goed gesprek aan met hun device en als je wilt meepraten moet je weten hoe je NLP in de praktijk kunt toepassen.

Wat is natural language processing?

Natural language processing is (evenals Automated Speech Recognition) een technologie die aan de basis staat voor het gebruik van digitale assistenten en spraakbediening. De vaardigheid van een computerprogramma om een menselijke taal te begrijpen, wordt Natural Language Processing (NLP) genoemd. Hierbij wordt een combinatie gevormd tussen computerwetenschap, kunstmatige intelligentie en computationele linguïstiek. NPL beperkt zich niet tot het begrijpen van de menselijke taal maar richt zich ook op het zelf communiceren van deze taal.

Verschillende vormen van spraaktechnologie

Het gebruik van spraaktechnologie is dus een van de toepassingen van kunstmatige intelligentie in de online marketing. Om spraaktechnologie te implementeren kan er gebruik worden gemaakt van meerdere platformen om ervoor zorg te dragen dat een computer de menselijke taal gaat verstaan en desgewenst spreken. We zetten de verschillende vormen van spraaktechnologie hieronder voor je op een rijtje:

  • Automated Speech Recognition (ASR) is een proces waarbij de computer spraakcommando’s herkent en omzet in een begrijpelijke computertaal. Dit proces wordt ook wel “speech to text” genoemd. De werking hiervan is eenvoudig: in geval van ASR wordt er een transcriptie van wat er is gezegd gegenereerd waarop de betekenis vervolgens wordt geclassificeerd.
  • Natural Language Processing (NLP) brengt ideeën uit de computerwetenschap, taalkunde en kunstmatige intelligentie samen. Hierdoor worden chatbots vormgegeven die interacties met consumenten in hun eigen taal kunnen afhandelen. Die (menselijke) taal moet worden verwerkt en geïnterpreteerd. Voor dit laatste element wordt gebruik gemaakt van NLU (zie hieronder). Op basis van deze combinatie van verwerking en interpretatie wordt een passend antwoord op de vraag gegeven. Vooral de AI (Artificial Intelligence) invloed is van belang bij het vormgeven van dit proces. Dit is gezien het specifieke karakter van de taal die mensen uitspreken erg logisch te verklaren. Door de toepassing van artificial intelligence worden de chatbots steeds slimmer en kunnen ze steeds beter patronen en informatie uit gesprekken herkennen.
  • Natural Language Understanding (NLU) vormt, zoals aangegeven, een belangrijk onderdeel van NLP. Dit is immers de technologie die ervoor zorgdraagt dat computers de commando’s begrijpen zonder dat er gebruik gemaakt wordt van de officiële computertalen. Daarnaast stelt NLU computers in staat om terug te ‘praten’ met mensen in hun eigen taal. Door de toepassing van AI wordt het systeem geleerd de gebruikte woorden te begrijpen, betekenissen te interpreteren en zelfs verkeerde uitspraken te herkennen. Dit is van belang om met behulp van NLP weer de juiste antwoorden te kunnen geven en bij de klant het gevoel te creëren dat hij of zij een “gewoon” gesprek voert.

Gevolgen toepassingen van NLP op de zoekmachineoptimalisatie

De toepassingen van NLP nemen in een sneltreinvaart toe. Denk bijvoorbeeld aan spellingcheckers of autocomplete functies maar ook aan complexe virtuele assistenten zoals Siri, Google Assistant en Amazon’s Alexa. Uit dit laatste kun je gerust opmaken dat steeds meer gebruikers het gesprek met hun device aangaan. Gemak dient de mens immers. Een toepassing als Voice Search past dan ook naadloos in onze maatschappij. Voice Search geeft je de mogelijkheden om een zoekmachine als Google door middel van gesproken woorden naar je zoekopdracht te laten zoeken. Voice search is een belangrijke ontwikkeling waar je zeker rekening mee moet houden in je SEO strategie. Denk alleen maar aan je zoekwoorden, waarin je long tail zoekwoorden, gericht op de lokale zoekfunctie, een veel belangrijkere rol krijgen. Daarnaast vormen woorden als wie, wat, welke, waar, wanneer, hoe, waarmee, waarvan en hoeveel in veel gevallen een onderdeel van “het gesprek met de zoekmachine”. De getypte opdracht maakt plaats voor een gesprek waarbij de intentie van de gebruiker vaak automatisch meer naar voren komt en de gebruiker steeds sneller een direct antwoord krijgt van zijn digitale personal assistant zonder hier veel handelingen voor te hoeven verrichten. Het is aan jou om te zorgen dat je onderwerp van het gesprek wordt.

Wil je weten hoe natural language processing meerwaarde kan bieden voor jouw bedrijf?

Natural language processing is de toekomst en neemt razendsnel toe in gebruik. Logisch natuurlijk, want het kan bedrijven veel nieuwe mogelijkheden bieden. Ook benieuwd welke mogelijkheden NLP voor jouw bedrijf kan opleveren, of  gewoon nieuwsgierig naar meer informatie hierover? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag met je mee. Door onze uitstekende kennis en ervaring op dit gebied zorgen wij ervoor dat jouw bedrijf voortaan niet meer achterloopt op deze nieuwe technologische ontwikkelingen.

Kennismaken?

Heb je een specifieke vraag of ben je geïnteresseerd in onze dienstverlening? Kom dan gerust eens bij ons langs voor een bakkie! Je kan eenvoudig contact met ons opnemen via de onderstaande button of het contactformulier. Wij zien je aanvraag graag tegemoet. Tot snel!

Neem direct contact op