Het controleren van je tekst is een van de belangrijkste dingen van het schrijven van een tekst. Het nalezen, de gekke foutjes eruit halen en lezen of het mooi samenhangt als één geheel. Maar hoe controleer je zo’n tekst nu? Lees snel verder om daarachter te komen.
Als je een tekst schrijft heb je urenlang achter je scherm gezeten met dezelfde tekst voor je en dat kan soms even heel veel worden. Ga iets anders doen, ontspan of doe even een ander taakje.
Noa Appel – Online Marketeer
Je hebt net een tekst geschreven en je leest deze vlug door. Mooi, denk je, voordat je deze opstuurt naar de klant. Met een gerust hart sluit je je computer. De volgende dag staat er een mailtje in je inbox waaruit blijkt dat je klant niet tevreden is door een aantal fouten in je tekst. Fouten? Je pakt de tekst erbij en bingo, in de eerste alinea staat een typefout. Even doorlezen en je komt nog een paar typefouten, spellingsfouten en niet lekker lopende zinnen tegen. Je vraagt jezelf af hoe dit had kunnen gebeuren bij een professionele tekstschrijver en je hebt spijt dat je de tekst niet beter hebt gecontroleerd.
Waarom is een foutloze tekst zo belangrijk?
Of je nu een tekstschrijver bent of niet, het is altijd belangrijk om je tekst compleet foutloos te schrijven. Ook al gaat het om een klein d-t foutje, een typefout of een zin die bijna niet te lezen is. Het maakt niet uit wat het doel van je tekst is, de lezer wil geen spellingsfouten of andere fouten tegenkomen. Het is al helemaal erg als je een tekstschrijver bent voor een klant die er een foutje uithaalt. Je wordt snel gezien als onprofessioneel, waardoor je minder serieus wordt genomen. In het geval van een blog zal de lezer gewoon afhaken met lezen. Dit wil je het liefst voorkomen.
Tips om je tekst te controleren
Hoe zorg je ervoor dat je geen fouten meer maakt in je tekst? Wij hebben een aantal tips over hoe je het best een tekst kan controleren. Het is een proces, dus reken altijd mee dat het controleren van je tekst ook wat tijd vergt. Een hoop schrijvers vergeten dit proces en denken klaar te zijn nadat ze de tekst afgeschreven hebben. Pas deze tips toe en je zal geen fouten meer maken!
Tip 1: Afstand nemen
De eerste tip is afstand nemen van je tekst. Als je een tekst schrijft heb je urenlang achter je scherm gezeten met dezelfde tekst voor je en dat kan soms even heel veel worden. Ga iets anders doen, ontspan of doe even een ander taakje. Het handigst is om je tekst er pas de volgende dag weer bij te pakken. Zo kan je met een frisse blik de tekst herlezen en je zal zien dat er veel dingen instaan die gister voor jouw gevoel nog klopten, maar nu een beetje gek klinken. Zorg er dus altijd voor dat je je tekst een dag voor de deadline af hebt, zodat je nog een beetje speling hebt met het controleren ervan.
Tip 2: Schakel een ander in
Een andere handige tip is om de tekst door iemand anders te lezen. Het maakt niet uit of dit iemand is die ook verstand heeft van veel teksten schrijven of gewoon de dichtstbijzijnde persoon, zolang deze een spellingsfout of een andere fout eruit zou kunnen halen. Vaak is het handig om iemand te betrekken die de tekst nog nooit heeft gezien en met een volledig nieuwe blik op de tekst kijkt. Daarnaast is het ook handig als je nog maar heel even hebt voordat de tekst opgeleverd moet worden om een ander ernaar te laten kijken. Vaak is dit te weinig tijd om zelf nog goed te controleren of alles wel klopt.
Tip 3: Lees de tekst hardop
Als je een tekst in je hoofd leest dan lees je automatisch sneller dan dat je doet als je hardop leest. In sommige gevallen scan je de tekst, in plaats van dat je uitgebreid elke zin leest en controleert op fouten. Door de tekst hardop te lezen merk je waar het stroef gaat om door de tekst heen te komen of waar een zin eigenlijk niet klopt. Altijd handig dus!
Tip 4: Lees de tekst achterstevoren
Lees de tekst achterstevoren. En dan niet beginnen met de laatste alinea, maar beginnen met het laatste woord! Dit is handig, omdat dit je dwingt de tekst woord voor woord te lezen. Je brein kan niet automatisch raden wat er moet staan als het niet ‘klopt’. Hierdoor kom je sneller fouten tegen.
Tip 5: Leestekens controleren
Nu is spelling een dingetje, maar ook niet onbelangrijk zijn de leestekens die je gebruikt in je tekst. Het handigste is om hier meteen op te letten tijdens het schrijven. Bij elk leesteken dat je gebruikt moet je je afvragen of deze nodig is en of je deze goed gebruikt. Het is belangrijk om dit al meteen te controleren tijdens het schrijven, omdat een tekst nogal veel leestekens heeft. Probeer vooral de lange zinnen te onderbreken met een komma. Achteraf kan je altijd nog de zinnen die niet lekker lopen aanpassen door middel van leestekens, maar het is efficiënter als je dit sowieso al direct doet.
Tip 6: Vermijd herhaling
Niet zo zeer een fout in je tekst, maar wel een zaak waardoor je tekst vervelend leest is te veel herhaling. In sommige gevallen is de kracht van herhaling zeker van toepassing, maar als elke alinea met hetzelfde woord begint dan leest dit niet prettig. Hetzelfde geldt voor bepaalde woorden die je misschien in elke zin gebruikt. Zodra het opvalt dat je die woorden veel gebruikt dan is het ook écht te veel. Let hier dus op als je je tekst controleert.
Tip 7: Print de tekst uit
Iets wat ook zeker kan helpen is het uitprinten van de tekst. Je zit constant achter een scherm je tekst te tikken. Om dan ook nog telkens die tekst op het scherm te lezen kan soms erg vermoeiend voor je hersenen zijn. Daarnaast is het nu eenmaal echt zo dat je beter verwerkt wat er op echt papier staat dan wat er op een scherm staat. Op een uitgeprint vel krijg je sneller de neiging om de tekst echt te lezen, in plaats van de tekst scannen. Dit kan dus erg helpen als je je tekst wilt controleren.
Het is naast spelling- en grammaticafouten ook erg belangrijk dat je geen fouten maakt in bijvoorbeeld:
- Namen van personen;
- Plaatsnamen;
- Bedrijfsnamen;
- Data en tijdsaanduidingen;
- Hyperlinks.
Dit oogt erg onprofessioneel en kan nadelig voor je uitpakken.
Conclusie
Je tekst controleren is dus belangrijker dan dat velen denken. Zorg ervoor dat je dit inplant en doet in het schrijfproces en met de tips moet het je vast lukken om een foutloze tekst te schrijven voor op je blog, voor in een nieuwsbrief of voor je klant.
Hulp nodig?
Heb je nog vragen of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag!