Laten we beginnen met een gegeven: het gemiddelde conversiepercentage op een landingspagina is 2,35%. Dit betekent dat van iedere 100 bezoekers slechts 2 het verwachte doel behalen. Wat doen die andere 98 mensen dan? Waarom converteren zij niet? Heel erg vereenvoudigd kan dit twee oorzaken hebben:
Of je campagne stuurt niet de juiste traffic naar je landingspagina, of je landingspagina sluit niet aan bij de boodschap in je campagne.
Justin van den Bergh – PPC Manager
Laatstgenoemde oorzaak nemen we vandaag onder de loep. Hoe kunnen we zorgen dat een optimale landingspagina voor mijn campagnes een hoger conversiepercentage en dus meer return-on-investment oplevert? Met de volgende 3 stappen werken we naar een optimale landingspagina toe.
1. Bepaal het doel van de landingspagina
Vaak is het doel van een landingspagina een aanvraag, inschrijving, aankoop, aanmelding of download. Kies hierbij altijd maximaal één primair doel en maximaal één secundair doel. Het primaire doel is dan bijvoorbeeld ‘Demo aanvragen’ en het secundaire doel is ‘Meer informatie’. Wanneer je meer doelen op één pagina probeert te verwerken, is de kans groot dat bezoekers niet precies weten welk doel ze moeten kiezen. Focus op je primaire en secundaire doel, en zorg voor zo min mogelijk afleiding op de pagina. Wanneer je kiest voor meerdere doelen, zorg dan dat ze verschillende kleuren hebben die consistent over de hele pagina gelijk blijven.
Wanneer het grootste deel van je bezoekers vanaf een mobiele telefoon je website bezoeken (wat tegenwoordig eerder regel dan uitzondering is), zorg dan dat je primaire conversieknop áltijd in beeld is. In tegenstelling tot de desktop versie is de mobiele variant van een website vaak minder overzichtelijk en moet je je bezoeker helpen om je primaire doel te behalen.
2. Ontwerp je landingspagina
Creativiteit in een landingspagina is belangrijk, maar vergeet niet dat enkele onderdelen onmisbaar zijn. Verwerk allereerst een headline – de eerste zichtbare tekst met je belangrijkste boodschap – die zowel op desktop als op mobiel boven de vouw te zien is. Hoe korter, hoe beter.
Vervolgens moet het belangrijkste doel van de pagina direct behaald kunnen worden. Sommige bezoekers hebben nu eenmaal geen behoefte aan een lap tekst, die willen snel geholpen worden. Bovendien weet de bezoeker de knop of het formulier op een later moment gemakkelijk te vinden.
Ergens op de pagina moeten de USP’s (Unique Selling Propositions) terugkomen. Waarom is je dienst of product beter dan die van de concurrent? Of waarom bied jij als onderneming meer waarde aan de diensten of producten die de concurrent ook verkoopt? Als het voor de bezoeker niet duidelijk is waarom hij of zij voor jou moet kiezen, verlies je weer behoorlijk wat mensen.
Tot slot de sociale bewijskracht. Onzekerheid is de voornaamste reden waarom bezoekers je website weer verlaten zonder een doel te behalen. Hoe weet je immers zeker dat dit de juiste dienst of het juiste product is? Sociale bewijskracht kun je o.a. op je landingspagina verwerken in de vorm van reviews, logo’s van klanten, verkoopaantallen, certificaten en keurmerken. Als andere mensen of bedrijven tevreden zijn over je dienst of product, dan is de kans groter dat een bezoeker dit ook zal zijn.
3. Testen, testen en nog meer testen
Een optimale landingspagina is pas optimaal wanneer je deze getest en geoptimaliseerd hebt. Zorg dus dat je landingspagina voldoende traffic heeft, en trek conclusies op basis van bezoekersgedrag. Zie je bijvoorbeeld dat 95% niet verder scrolt dan een bepaald stuk tekst, zorg dan dat de tekst bondiger wordt. Wordt het formulier niet ingevuld, test dan met een ander (bijvoorbeeld korter) formulier. Een tool die je hierbij goed kan helpen is Hotjar, waarmee je gratis tot 300 opnames kunt maken van je landingspagina.
Nog beter is om meerdere versies van je landingspagina’s naast elkaar te testen, het zogenoemde A/B testen. Zo weet je vaak na enkele dagen of weken al welke versie het beste presteert, waarna je weer een nieuwe versie ontwikkelt en deze gaat A/B testen.
Voor je het weet is je conversie gestegen, en haal je meer resultaat uit hetzelfde aantal bezoekers. Dat betekent dus meer omzet tegen minder kosten! Kijk voor meer informatie eens op onze zoekmachine adverteren dienstpagina!