Inbound marketing is een marketing strategie waarbij de bezoekers naar jou komen, in plaats van dat je ze zelf benadert. Door content de bieden waar potentiële klanten naar opzoek zijn, word je gevonden door de mensen die ook echt geïnteresseerd zijn in jouw content. Zo vermijd je het brengen van jouw content naar een grote groep mensen waarvan de helft niet geïnteresseerd is.
Inbound marketing wordt dus steeds belangrijker en het wordt steeds vaker gedaan. Als je het niet doet loop je echt achter, terwijl jouw concurrenten hier gegarandeerd de vruchten van zullen plukken.
Noa Appel – Online Marketeer
Wat is inbound marketing?
Inbound marketing is dus een strategie waar je de potentiële klanten naar jou laat komen. Je creëert als het ware waardevolle content voor de potentiële klanten die je naar je toe wilt trekken. Als deze potentiële klanten iets op willen zoeken over onderwerpen gerelateerd aan jouw branche zullen ze jouw content vinden. Je vraagt dus niet langer de aandacht van de klant, maar je verdient deze door goede en waardevolle content te creëren.
Je moet je dus goed inleven in de behoeften van de klant. Wat zou de klant opzoeken? Wat wil de klant weten? Hoe zorg ik ervoor dat de klant mijn content zou willen zien als antwoord op zijn of haar vraag? Je kruipt onder de huid van de doelgroep om erachter te komen waar je je content over maakt.
Bij inbound marketing betaal je niet om een grote groep mensen aan te spreken die geen interesse hebben over jouw product of dienst. Door simpelweg (gratis of voor weinig geld) content te plaatsen, zullen je bezoekers ook alleen maar personen zijn die écht willen weten waar jouw content over gaat. Dat is toch eigenlijk veel beter dan hopen dat jouw campagnes potentiële klanten aantrekken voor bakken met geld?
Inbound marketing vs. Outbound marketing
Je hoort het waarschijnlijk al, outbound marketing is het tegenovergestelde van inbound marketing. Je kan inbound en outbound marketing ook wel vergelijken met de push-pull methode. Bij push duw je als het ware content de wereld in en hoop je dat er mensen naar happen. Dit staat gelijk aan outbound marketing. Inbound marketing, oftewel pull, is het lokken van mensen naar jouw content door datgeen waar zij naar opzoek zijn te creëren.
Waarom inbound marketing?
Waarom zou je meedoen met inbound marketing? Ten eerste moeten we af van het outbound marketing. De vele pogingen om potentiële klanten te bereiken voor de hoofdprijs is namelijk niet de ideale marketingsituatie. Daarom moet je juist inbound marketing inzetten! Waarom? Dat leggen we je graag uit.
Je bereikt de juiste doelgroep
Je bereikt de juiste doelgroep direct. De potentiële klant zoekt namelijk niet zomaar iets op. Daarnaast zoekt maar liefst 80% van de mensen die van plan zijn iets uit te besteden deze dienst of product eerst online op. Zorg dus dat je genoeg informatie te bieden hebt over de onderwerpen in jouw branche. Niet alleen Google, maar ook de bezoeker zal je dan geloofwaardiger vinden. Daarnaast heb je dus meer organische bezoekers op je website.
Lagere kosten
Je hoeft niet meer te betalen voor het plaatsen van advertenties, doordat jouw doelgroep jou vindt. Zoekmachine optimalisatie is bijvoorbeeld een gratis vorm van makkelijk bezoekers aantrekken in de Google zoekresultaten. Verhoog dus zonder hoge kosten de organische vindbaarheid van jouw content.
Klantrelatie opbouwen
Inbound marketing kan je ook zien als een vorm van het opbouwen van klantrelaties. Doordat jij niet in de nek van de potentiële klant hijgt met je product en je de potentiële klant het gevoel geeft dat hij of zij jou volledig zelf heeft gevonden, zal er al eerder vertrouwen ontstaan aan de kant van de klant. Je creëert tenslotte ook nog meer naamsbekendheid binnen je branche als je vindbaarheid voldoende is en als jouw content relevant genoeg is.
Outbound marketing is minder effectief
Door de digitale wereld heeft de gemiddelde mens maar een aandachtspanne van ongeveer 8 seconden. Het wordt steeds minder lang en er wordt steeds sneller afgehaakt als de content niet bevalt. Outbound marketing wordt dus steeds minder effectief, doordat de mens hier simpelweg weinig tot geen aandacht meer voor heeft.
De inbound marketing fasen
Inbound marketing bestaat uit een aantal fasen. Dit zijn doorgaans attract, convert, close en delight.

Attract
De attract fase gaat allemaal om het creëren van vindbare content. Denk hierbij aan blogs op je website die je op je sociale media kanalen ook blijft promoten. Dit doe je wel met zoekmachine optimalisatie in je achterhoofd, zodat jouw blogs zo hoog mogelijk in Google zullen ranken en zodat de toekomstige bezoeker jouw tekst interessant en betrouwbaar zal vinden. Doe dus goed zoekwoordonderzoek en verwerk deze in je tekst. Neem ook even een kijkje bij de concurrenten en zorg ervoor dat jouw teksten nog beter zijn dan die van hen!
Convert
In de convert fase heb je dus al bezoekers verkregen. Maar aan alleen maar bezoekers heb je natuurlijk niet veel. Je wil namelijk dat meer bezoekers leidt tot meer conversies. De bezoekers moeten actie ondernemen, maar daar moeten ze wel toe aangespoord worden. Zorg er dus voor dat je genoeg call-to-action knoppen hebt. Denk hierbij aan:
- Neem direct contact op
- Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief
- Meer lezen?
- Download hier onze whitepaper
Door zit soort knoppen goed in zicht te plaatsen is het voor de gebruiker makkelijker en aantrekkelijker om deze call-to-actions te volgen. Zodra het te veel moeite is om meer te weten te komen zal de bezoeker ook zijn best niet doen om dit uit te zoeken. En zeg nu zelf, wanneer ben jij voor het laatst uit jezelf opzoek gegaan naar een subscriptie van een nieuwsbrief bij een bedrijf? Juist. De call-to-action knoppen helpen dus echt. Zorg dat je landingspagina hier dus genoeg van bevat.
Close
De derde fase is close. Je hebt nu al een hoog aantal bezoekers waarbij een aantal voor hogere conversies hebben gezorgd. Maar dan betekent dat nog niet dat je gelijk veel nieuwe klanten hebt. In de close fase is het de bedoeling om van potentiële klanten, klanten te maken. Zijn er bezoekers bijvoorbeeld ingeschreven voor de nieuwsbrief? Stuur ze dan regelmatig relevante nieuwtjes die voor hen interessant zijn. Door regelmatig wat van je te laten horen zal je vertrouwen creëren bij de toekomstige klant.
Daarnaast kan je ook makkelijk meten wie je mailtjes leest en wie ze niet eens opent. Hier kan je dan weer op inspelen. Misschien zijn de mailtjes niet uitnodigend genoeg, of misschien ligt het aan iets anders. Door middel van verschillende soorten testen (zoals A/B testen) kom je er achter waar het aan kan liggen en wat je moet veranderen voor betere resultaten. Zo verkrijg je sneller klanten.
Let wel op dat het aantal klanten dat je uit je leads kan halen relatief laag is. Veel bezoekers vinden het fijn om informatie te verkrijgen en herkennen je, maar zijn niet opzoek naar een product of dienst. Vooral op de B2B markt komt dit vaak voor. Niet getreurd, jouw verdiende naamsbekendheid kan in de toekomst voordelig uitpakken. Of het bedrijf jou nu aan iemand anders aanraadt of dat het bedrijf jou herinnert als ze in de toekomst toch wel iets willen uitbesteden.
Delight
Delight is de fase waarin je al een klant hebt binnengesleept. Dan is het harde werk namelijk nog niet voorbij. Je hebt een relatie opgebouwd en die wil je graag behouden. Blijf ze dus nieuwe producten en diensten voorleggen en nieuwsbrieven sturen. Zo zullen ze misschien in de toekomst nog een aankoop doen, of ze raden jouw bedrijf aan anderen aan. Hoe dan ook, zelfs na de aankoop is het behouden van de klantrelatie erg belangrijk.
Conclusie
Inbound marketing wordt dus steeds belangrijker en het wordt steeds vaker gedaan. Als je het niet doet loop je echt achter, terwijl jouw concurrenten hier gegarandeerd de vruchten van zullen plukken. Begin er dus snel mee, want het is een kans die je niet kan laten liggen!
Hulp nodig?
Heb jij vragen of heb je hulp nodig met inbound marketing? Onze specialisten helpen je graag. Neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!