Google Alerts

  • Door Nils van Rooijen
  • 20 september 2021
  • Leestijd 3 minuten
boudewijn hoogendorp

Hulp nodig met de SEO van jouw website?

Boudewijn is specialist bij Epurple, neem gerust contact met hem op!

Neem contact op

Als je op de hoogte gehouden wilt worden van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied, sport, markt of hobby’s, dan is Google Alerts wellicht iets voor jou. Google Alerts is een handige tool die kan helpen bij zoekmachineoptimalisatie.

Google Alerts is een gratis tool van Google en biedt je de mogelijkheid een melding te krijgen wanneer een bepaald onderwerp op het internet genoemd wordt.

Jouw website genoemd op internet?

Je kunt de ontwikkelingen rond jouw website gemakkelijk in de gaten houden met Google Alerts. Stel bijvoorbeeld een alert in op jouw exacte bedrijfsnaam. Dit doe je door dubbele aanhalingstekens om jouw zoekterm te plaatsen. Op deze manier krijg je een melding wanneer een exacte woordgroep in exact die woordvolgorde op het internet vernoemd wordt.

Wat publiceren jouw concurrenten?

Uiteraard kun je door middel van Google Alerts ook je concurrenten in de gaten houden, wie schrijft er over jouw concurrenten? Wat schrijven zij zelf? De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt zoveel alerts instellen als je wilt!

Linkbuilding met Google Alerts

Door gebruik te maken van linkbuilding kun je bijvoorbeeld alerts instellen voor de zoekwoorden waarop je wilt ranken. Je krijgt dan een melding wanneer er online iets gepubliceerd wordt met een van jouw exacte zoekwoord. Vervolgens kun je deze websites benaderen voor jouw vermelding.

Hoger ranken in de zoekmachines? Bekijk onze SEO tips!

Waarom Google Alerts gebruiken?

  • Wat heb je nu eigenlijk aan Google Alerts?
  • Je kunt nieuwe blogs en websites vinden waar jouw doelgroep zich op bevind;
  • Je kunt meer inspiratie vinden voor eventuele blog onderwerpen;
  • Je kunt de belangrijkste zoektermen in de gaten houden om trends te blijven volgen;
  • Je kunt doen aan social listening: hoe praten anderen over jouw merk? Speel gelijk in op negatieve reacties en reageer!
  • Hou de concurrentie dichtbij: check regelmatig welke strategieën zij toepassen. Probeer de concurrentie te blijven verbeteren;
  • Het is ontzettend makkelijk in te stellen!

Lees verder om erachter te komen hoe (makkelijk) je Google Alerts in kunt stellen.

Google Alerts instellen

Om Google Alerts in te stellen heb je een Google account nodig. Heb je nog geen Google account, maak er dan gemakkelijk een aan via google.com. Bijvoorbeeld uwbedrijfsnaam@google.com

Stap 1:

Ga naar https://google.nl/alerts in je browser om Google Alerts te openen. U komt dan terecht op het scherm ‘Meldingen’.

Stap 2:

Vul je gewenste zoekterm in bij ‘Een melding maken over…’. In ons geval “Epurple”. Door te klikken op ‘opties weergeven’ open je de extra opties om je alert te verfijnen.

Je kunt hier bijvoorbeeld aangeven wanneer en hoe vaak je de melding van Google Alerts wilt ontvangen. Maar ook de bron (blogs, nieuws, web) of wanneer dit voor jou relevant is; regio’s en talen.

Stap 3:

Je kunt je Google Alerts controleren door de voorbeelden te bekijken die onder de opties vertoont worden. Wanneer je instellingen kloppen kun je klikken op ‘melding instellen’. Je kunt vervolgens nog een melding instellen voor relevante zoekwoorden. Zo ben je ervan op de hoogte als er op het internet over geschreven wordt en kun je hier op inspelen.

Succes met het instellen van jouw Google Alerts!

Google Alerts bewerken

Je hebt iets ingesteld, maar je wilt het toch aanpassen. Hoe doe je dit in Google Alerts?

Stap 1:

Ga naar https://google.nl/alerts in je browser om Google Alerts te openen. Je komt dan terecht op het scherm ‘Meldingen’.

Stap 2:

Klik naast je melding op ‘bewerken’. Zie je deze knop niet? Klik dan eerst op opties weergeven.

Stap 3:

Wijzig de meldingen en klik vervolgens op ‘melding updaten’.

Wil je een melding helemaal verwijderen? Dit kan ook. Dit doe je door simpelweg op de knop ‘verwijderen’ te klikken naast de melding.

Ook interessant voor jou