Pagespeed

  • Door Tim Otten
  • 3 september 2021
  • Leestijd 4 minuten

Hulp nodig met de SEO van jouw website?

Kristian Maton is Sr. SEO specialist bij Epurple, neem gerust contact met hem op!

Neem contact op

Pagespeed is een meting van hoe snel de inhoud op je pagina wordt geladen. In dit artikel neem ik je graag mee in de wereld van dit belangrijke SEO begrip. Is jouw website snel genoeg? En welke invloed heeft een slechte laadtijd?

Er zijn tal van manieren waarop je slechte laadtijden tegen kunt gaan.

Bas Kloet – Sr. SEO Specialist

Wat is Pagespeed?

Pagespeed wordt vaak verward met “site snelheid”. Eigenlijk gaat het hier om de pagina snelheid; een steekproef van bekeken pagina’s op een site is erg belangrijk in zoekmachine optimalisatie. Pagespeed kan zowel als “laadtijd” (de tijd die het kost om de inhoud op een specifieke pagina volledig weer te geven) of “tijd tot het eerste byte” worden beschreven (hoe lang het duurt voor je browser om de eerste byte informatie te ontvangen van de webserver). Hoe je het ook wendt of keert, een snellere pagina snelheid is beter, zowel voor de gebruiker als voor SEO en dus ranking in zoekmachines en dus omzet.

Pagespeed best Practices

Google heeft aangegeven dat de snelheid van je website (en als gevolg daarvan, pagespeed) één van de ongeveer 200 signalen is die worden gebruikt door het algoritme om pagina’s te rangschikken, en één van zwaarst wegende factoren. Een lagere pagespeed zorgt er namelijk voor dat zoekmachines minder pagina’s kunnen doorzoeken met behulp van hun toegewezen crawl budget, en dit kan een negatieve invloed hebben op de indexatie.

Plaate je van een timer met daarin de tekst: Google rankings.

Pagespeed is ook belangrijk voor de user experience (gebruikserservaring). Pagina’s met langere laadtijd hebben de neiging om hogere bounce rates en lagere gemiddelde tijd op de pagina te hebben. Langere laadtijden (pagespeed) hebben ook aangetoond dat dit een negatieve invloed heeft op de conversies.

Hier zijn enkele van de vele manieren om je pagespeed te verhogen:  Compressie inschakelen, gebruik Gzip, een softwaretoepassing voor bestand compressie, om de grootte van je CSS, HTML en JavaScript-bestanden die groter zijn dan 150 bytes zijn te verminderen. Gebruik je geen gzip op beeldbestanden dan kan je in plaats daarvan voor kiezen om bestanden te comprimeren met bijvoorbeeld een programma als Photoshop, waar je de controle over de kwaliteit van het beeld mee kunt behouden en de pagespeed kan verhogen.

Hoe verhoog ik de pagespeed van mijn website?

Minify CSS, JavaScript en HTML

Door het optimaliseren van je code (door het verwijderen van spaties, komma’s en andere onnodige tekens), kan je de pagespeed drastisch verhogen. Verwijder hiervoor ook code opmerkingen, opmaak, en ongebruikte code. Google raadt het gebruik van YUI Compressor voor zowel CSS en JavaScript aan.

Verminder redirects

Elke keer dat een pagina wordt omgeleid naar een andere pagina wordt de bezoeker geconfronteerd met extra wacht tijd om de HTTP request-response-cyclus te voltooien. Bijvoorbeeld, je mobiele redirect patroon ziet er als volgt uit: “example.com -> www.example.com -> m.example.com -> m.example.com/home,” elk van deze twee extra redirects maakt je pagespeed langzamer.

Leverage browser caching

Browser cache bewaart een heleboel informatie (stylesheets, afbeeldingen, JavaScript-bestanden, en nog veel meer), zodat wanneer een bezoeker terug komt naar je site, de browser niet de hele pagina hoeft te herladen. Gebruik een tool als YSlow om te zien of je al een vervaldatum hebt voor je cache. Daarin stel je je “verloopt” header in voor hoe lang je wilt dat de informatie wordt gecached. In veel gevallen, tenzij je site design of inhoud vaak verandert is een jaar een redelijke termijn.

Verbeter de server responstijd

De server response tijd wordt beïnvloed door de hoeveelheid verkeer die je ontvangt,  de bron die elke pagina gebruik om bestanden te laden van de server en de webhosting die je gebruikt. Om je server response tijd te verbeteren kan je op zoek gaan naar de prestaties van knelpunten zoals trage database queries, langzame routing of een gebrek aan voldoende geheugen. De optimale server responstijd is onder 200ms.

Gebruik een content distributienetwerk

Content distributienetwerken (CDN’s), ook wel content delivery networks, zijn netwerken van servers die worden gebruikt om de belasting van het leveren van content te verspreiden. In wezen is een kopie van je site opgeslagen op meerdere, geografisch verspreide datacenters, zodat gebruikers een snellere, en meer betrouwbare, toegang hebben tot je site.

Optimaliseer afbeeldingen

Plaatje met van wijzer die laat zien dat de pagespeed goed is.

Zorg ervoor dat je foto’s niet groter dan ze moeten zijn, en ze in de juiste bestandsformaat. PNG’s zijn over het algemeen beter voor afbeeldingen met minder dan 16 kleuren terwijl JPEG’s over het algemeen beter zijn voor foto’s als ze worden gecomprimeerd voor het web.  Gebruik CSS sprites om een sjabloon te maken voor foto’s die vaak worden gebruikt op je site, dit kunnen bijvoorbeeld knoppen en pictogrammen zijn. Met CSS sprites combineer je afbeeldingen in één grote afbeelding die je allemaal tegelijk laadt, wat minder HTTP-verzoeken betekent. Dit betekent dat je laadtijd bespaart door gebruikers niette laten wachten op het laden van meerdere afbeeldingen.

7 Pagespeed tools

#1 PageSpeed Insights

PageSpeed Insights van Google laat zien welke elementen op je website je moet optimaliseren voor snellere laadtijden op je website.

#2 PageSpeed Insight Rules

PageSpeed Insight Rules zijn tips om je pagespeed te verbeteren, direct van de Google Developers.

#3 Firebug

Firebug is een extensie voor de webbrowser Firefox. Gebruik deze tool om de prestaties van je pagina in Firefox te analyseren.

#4 Moz Crawl Test

De Moz Crawl Test laat zien waar er omleidingen worden gebruikt en hoe deze kunnen worden verminderd.

#5 YSlow

De add-on YSlow voor o.a. Firefox, Chrome en Safari is voorzien van een beoordelingssysteem waarmee je snel ziet hoe goed je site presteert en biedt inzicht om de snelheid van de site te verbeteren. Het dient te worden gebruikt in combinatie met Firebug.

#6 WebPageTest.org

Web Page Test geeft een compleet beeld van alle elementen die worden gedownload en ingeladen wanneer je een pagina opvraagt.

#7 YUI Compressor

Gebruik YUI Compressor om zowel CSS en Javascript minify te comprimeren.

Ook interessant voor jou