SEO migratie. Heb ik dat echt nodig?

  • Door Boudewijn Hoogendorp
  • 14 april 2022
  • Leestijd 3 minuten
boudewijn hoogendorp

Hulp nodig bij jouw SEO migratie?

Boudewijn neemt je graag mee in zijn visie op SEO migratie en waarom je dat toch echt nodig hebt!

Neem contact op

SEO migratie. Heb ik dat echt nodig?

Het eerste teken dat jouw website misschien een SEO-migratie nodig heeft, is wanneer deze overgaat naar een ander platform of domein. Google moet immers ook weten dat jouw website verhuist. Kies je ervoor geen SEO-migratie uit te voeren? Dan kan dit je soms wel 80 tot 90 procent van je organisch verkeer kosten! Dat is natuurlijk geen lekker begin van jouw nieuwe website of platform. Bovendien is deze overgang op zichzelf al een intensief proces.

SEO-migratie is daarom écht noodzakelijk, omdat Google jouw websitecontent al heeft geïndexeerd. Oftewel, Google weet precies of er voor een bepaalde zoekterm een geschikte pagina te vinden is én hoe relevant jij bent voor deze zoekopdracht. Dit is dan ook de reden dat je bij een zoekopdracht een vertoning hebt binnen Google, omdat Google jouw website en content (er)kent.

Haal je jouw website abrupt offline? Dan is Google hier niet van op de hoogte. Hierdoor klopt de informatie en daarmee de index* niet meer. Bezoekers komen vervolgens op een zogenoemde 404-pagina terecht. Dit wil je te allen tijde voorkomen. Tevens kan dit behoorlijke invloed hebben op omzet, leads en verkeer van jouw bedrijf. Daarom is het altijd verstandig om een migratieplan te schrijven voorafgaand aan de daadwerkelijke migratie. Helaas gaat een migratie altijd samen met een kleine drop in resultaten, maar je kan absoluut een hoop voorkomen!

*de index wordt ook wel indexatie genoemd. Dit is het registreren van de website pagina’s voor de database van zoekmachines – Google.

De voordelen van SEO-migratie
Hierboven hebben we al een aantal voordelen van SEO-migraties genoemd, maar we zetten deze nog even voor je op een rijtje:

  1. Beperkte daling in organisch verkeer van jouw website
  2. Bestaande SEO-waarde meeverhuizen
  3. Stevigere SEO-website-structuur voor een goede start

Het is écht een voordeel om, voordat je een nieuwe website bouwt, alvast na te denken over de vindbaarheid. Het kost je namelijk heel veel werk om de vindbaarheid achteraf weer op niveau te krijgen. Sterker nog, soms lukt dit helemaal niet meer. Denk bijvoorbeeld aan ranking of autoriteit. Helaas is het niet zo makkelijk om “gewoon” een nieuwe website te design-en, bouwen en live te zetten. Er komt meer bij kijken om dit proces op een goede manier aan te pakken.

Tip: Als je een deel van de oude inhoud op de nieuwe site wilt houden, zorg er dan voor dat elke pagina teruglinkt naar het oorspronkelijke bericht op jouw oude website. Op die manier weet Google welke pagina’s nieuwer zijn dan andere en kan Google deze op de juiste manier rangschikken.

Veel voorkomende fouten bij SEO-migratie
Er zitten enorm veel voordelen aan een soepele SEO-migratie, maar helaas zien we ook een aantal veelvoorkomende fouten. Deze fouten brengen altijd extra uitdagingen met zich mee. Gelukkig kunnen we deze knelpunten vaak al vroeg in het SEO-migratietraject tackelen! Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Geen of een slechte strategie
  2. Het vergeten van bestaande redirects
  3. Geen monitoring van posities voor en na de SEO-migratie
  4. Oude sitemaps blijven online vindbaar

Aan de slag met SEO-migratie

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de start van jouw SEO-migratie? Of zit je middenin een migratie en loop je vast? Onze specialisten kijken graag met je mee! Neem gerust contact met ons op. We schreven ook een SEO-migratie checklist, zodat je een aantal belangrijke zaken zeker niet vergeet.

Ook interessant voor jou

Benieuwd hoe jij jouw SEO kan verbeteren? Vraag de gratis SEO scan aan.
SEO scan aanvragen