Verouderde content, wat doe je daar mee?

  • Door Tim Otten
  • 3 september 2021
  • Leestijd 4 minuten

Hulp nodig met de SEO van jouw website?

Kristian Maton is Sr. SEO specialist bij Epurple, neem gerust contact met hem op!

Neem contact op

Het schrijven van een blog of geoptimaliseerde landingspagina kost vaak veel tijd. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat het hard werken is en ook niet altijd even leuk is, maar als je eenmaal klaar bent ben je natuurlijk hartstikke trots op je werk! No way dat je die teksten ooit nog weg gaat doen toch?

Net zoals je iedere week de badkamer en keuken poetst, zou je de website ook schoon moeten houden.

Kristian Maton – Content Marketeer

Verouderde content ontstaat over de jaren heen. Bij het ene artikel gaat dit natuurlijk sneller dan bij de ander. Maar door allerlei invloeden kan jouw artikel na 4 jaar trouwe dienst ineens achterhaald zijn. Wat doe je dan met deze verouderde content?

In dit artikel lees je waarom je niet al je artikelen voor eeuwig online kunt laten staan. Daarnaast behandelen we ook de soorten verouderde content die je juist wél wilt bewaren omdat ze ten goede komen van de zoekmachine optimalisatie van jouw website.

Waarom je niet alle verouderde content kunt bewaren

Zelfs al is je content nog zo geweldig, je ontkomt er simpel gezegd niet aan om af en toe een grote schoonmaak te houden op je website. Doe je dat niet, dan verspil je je eigen kansen om goed te ranken binnen Google.

Er zijn natuurlijk maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in de zoekresultaten van Google. Daarom kiest Google ervoor om maximaal 1 tot 2 resultaten van hetzelfde domein te tonen per zoekopdracht. Alleen domeinen met een zeer hoge autoriteit worden af en toe 3 keer getoond op bepaalde zoekopdrachten.

Stel dat je 3 artikelen schrijft die zich op hetzelfde onderwerp en daarmee ook gelijkwaardige zoekwoorden richten. Dan is de kans dus groot dat je met jezelf concurreert om hoog in Google te komen. Daarnaast is het voor Google ook moeilijk om in te schatten welk van deze drie artikelen nu het beste past bij de zoekopdracht van de gebruiker. Al met al komt het er dus op neer dat je niet eindeloos over hetzelfde onderwerp kunt blijven schrijven.

Verouderde content verwijderen, updaten of samenvoegen?

Heb je verouderde content gevonden op je website? Dan zijn er drie dingen die je kunt doen. Je kunt de verouderde content verwijderen, laten staan of samenvoegen met een ander artikel. Welke van deze drie opties de beste is hangt volledig af van het soort content dat verouderd is. Weet je niet zeker wat je moet doen met jouw verouderde content? Geen probleem! We leggen het hieronder graag voor je uit.

Update waardevolle content

Is een van je pagina’s verouderd qua inhoud, maar is deze pagina nog steeds zeer waardevol voor je website en bedrijf? Trekt het daarnaast ook nog steeds veel verkeer aan via Google? Dan doe je er natuurlijk goed aan om deze content op je website te laten staan.

Zorg er daarom voor dat je dit soort content regelmatig checkt en zo nodig bijwerkt. Je meest belangrijke artikelen en pagina’s mogen eigenlijk nooit verouderde informatie bevatten, wees hier dus scherp op! Deze pagina’s zijn immers het online visitekaartje van je bedrijf.

Zet bijvoorbeeld elk kwartaal een herinnering in je agenda om deze ‘evergreens’ na te lopen en zo nodig bij te werken. Zo is je belangrijkste content altijd up to date.

Verouderde content verwijderen en redirecten

Heb je content gevonden die sterk verouderd is? Staat er bijvoorbeeld informatie in die niet meer klopt of gaat het over een aankondiging van iets nieuws? Na verloop van tijd worden dit soort pagina’s vaak nutteloos. Ze trekken geen verkeer meer aan en voegen niks toe aan de website.

Dit soort content wil je het liefst zo snel mogelijk van je website hebben. Als je de pagina eenmaal verwijderd hebt, vergeet dan niet een redirect in te stellen van de oude pagina naar een pagina die over een vergelijkbaar onderwerp gaat. Kun je geen gerelateerde pagina vinden? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om te redirecten naar de homepagina van je website!

Verouderde content samenvoegen

Aan de andere kant kun je ook meerdere artikelen over hetzelfde onderwerp geschreven hebben. Zijn deze in grote lijnen hetzelfde? Ranken ze bijvoorbeeld op dezelfde zoekwoorden? Dan doe je er goed aan om deze artikelen samen te voegen.

Voeg de content samen en maak er één geweldig artikel van. Vervolgens kun je de oude pagina’s verwijderen en redirecten naar de nieuwe die je zojuist gemaakt hebt.

Handige tip: kijk welke URL van de pagina’s die je samenvoegt het meeste verkeer heeft aangetrokken. Zet vervolgens de nieuwe pagina op deze URL. Zo voorkom je dat je ineens veel minder verkeer naar je website hebt.

Content Management is belangrijk

Een korte conclusie die we op basis van dit artikel kunnen trekken is dat het checken, updaten, verwijderen en / of samenvoegen van verouderde content een vast proces zou moeten zijn binnen de online marketing afdeling van ieder bedrijf. Net zoals je iedere week de badkamer en keuken poetst, zou je de website ook schoon moeten houden. Zeker wanneer je website begint te groeien is het belangrijk om dit bij te houden en zo structuur aan te brengen. Wil je meer tips over bijvoorbeeld SEO? In ons artikel: Hoger in Google 2020 lees je alles over het creëren van hogere posities in Google!

Ook interessant voor jou