Wat is een sitemap?

  • Door Tim Otten
  • 6 september 2021
  • Leestijd 5 minuten

Hulp nodig met de SEO van jouw website?

Kristian Maton is Sr. SEO specialist bij Epurple, neem gerust contact met hem op!

Neem contact op

Een sitemap is een handig hulpmiddel voor de zoekrobots van bijvoorbeeld Google. Websites bestaan in veel gevallen namelijk uit tientallen en soms wel honderden pagina’s. Hierdoor is het voor de zoekrobots van Google nog weleens lastig om een website helemaal te doorzoeken en bijvoorbeeld nieuwe content te ontdekken. Om er voor te zorgen dat Google en andere crawlers zonder al te veel moeite een duidelijk totaaloverzicht van je website hebben, doe je er dus verstandig aan een sitemap te maken. In dit artikel leggen we je alles uit over sitemaps, lees dus snel verder en ga aan de slag met de tips die je krijgt!

Een goed ingerichte sitemap dient vaak als de plattegrond van je website.

Kristian Maton – Sr. SEO specialist

Meer over sitemaps

Simpel gezegd is een sitemap een aparte pagina met daarop een lijst van alle openbare pagina’s die op jouw website te vinden zijn. Een goed ingerichte sitemap dient dan ook vaak als de plattegrond van je website.

Dit is vooral handig wanneer je website wat groter is. Je wilt natuurlijk dat Google alle belangrijke pagina’s van je website makkelijk kan bereiken. Ben je bijvoorbeeld vergeten om interne links naar een bepaalde pagina toe te voegen, maar staat de pagina wel in de sitemap? Dan ziet Google deze alsnog en wordt de pagina dus ook opgenomen in de zoekresultaten, dit komt ten goede van de zoekmachine optimalisatie van jouw site.

Zoals Google zelf zegt helpt een sitemap hen niet alleen bij het crawlen van je website, het geeft ook aan welke pagina’s en andere content elementen van je website in jouw ogen belangrijk zijn. Google ziet bijvoorbeeld hoe de structuur van je website is opgebouwd.

Daarnaast geeft het ook belangrijke informatie over specifieke pagina’s door aan Google. Bijvoorbeeld wanneer een pagina voor het laatst is bijgewerkt, hoe vaak de pagina is bijgewerkt en of er bijvoorbeeld een Engelstalige versie van de pagina beschikbaar is.

Een sitemap maken, is dat verplicht?

Nee, het is niet verplicht om een sitemap te hebben. Hoewel het geen kwaad kan om er eentje aan te maken is het in sommige gevallen niet nodig om er een aan te maken. We hebben het dan ook even voor je op een rijtje gezet:

Je hebt wel een sitemap nodig wanneer:

  • Je website enorm groot is. Zo voorkom je dat Google bepaalde pagina’s over het hoofd ziet;
  • Je een groot archief aan pagina’s hebt die geen interne links ontvangen of op een andere manier naar elkaar verwijzen;
  • Je website relatief nieuw is en je nog maar weinig backlinks ontvangt;
  • Je website veel rich media content bevat zoals video’s of afbeeldingen.

Je hebt niet per se een sitemap nodig wanneer:

  • Je website nog relatief klein is. Denk dan aan 200 pagina’s of minder;
  • Je website over een optimaal ingerichte interne linkstructuur beschikt;
  • Je helemaal geen gebruik maakt van video’s of afbeeldingen op je website.

Twijfel je nog of je een sitemap aan gaat maken voor je website? Bekijk dan de onderstaande video en hoor wat Google er zelf over te zeggen heeft:

https://youtube.com/watch?v=t5LIlkhxl2s

Welke soorten sitemaps bestaan er?

Kort gezegd bestaan er twee typen sitemaps; De XML sitemap en de HTML sitemap. Het doel van deze twee komt op hetzelfde neer. Namelijk degene die de sitemap bekijkt een plattegrond van de website bieden.

Het grote verschil is alleen dat HTML sitemaps gericht zijn aan website bezoekers zoals jij en ik, en XML sitemaps speciaal opgesteld zijn voor de zoekrobots van de zoekmachines.

Een HTML sitemap zie je vaak terug in de footer van een website. Hier wordt als het ware de structuur van de website weergegeven. Ideaal wanneer je als bezoeker een bepaalde pagina niet kan vinden. Het voordeel van een HTML sitemap is dat deze pagina gezien wordt als een reguliere pagina op de website. Op die manier is dus iedere pagina die in dit overzicht staat minstens 1 keer intern gelinkt.

XML sitemaps zijn wel zichtbaar voor bezoekers, maar tenzij je verstand hebt van SEO ga je hier de pagina die je zoekt waarschijnlijk niet mee vinden. Het is tenslotte ook niet bedoelt als navigatiemodule voor reguliere websitebezoekers. Vaak zie je dat bij een XML sitemap alle categorieën een eigen tabje hebben waarin alle bijbehorende pagina’s netjes gebundeld worden.

Sitemap maken en indienen bij Google

Een sitemap maken is vaak eenvoudiger dan je denkt. Er zijn namelijk verschillende tools die je hier bij kunnen helpen. Sommige tools nemen je het maken van een sitemap zelfs helemaal uit handen.

Heb je een WordPress website? Dan is het verstandig om de Yoast SEO plug in te installeren. Deze biedt namelijk een functie aan waarmee je in een aantal klikken een XML sitemap in elkaar zet.

Maak je geen gebruik van WordPress en bestaat je website bijvoorbeeld alleen maar uit custom code? Dan kun je het beste zelf een XML sitemap aanmaken

Vergeet niet om de sitemap up-to-date te houden door regelmatig te kijken of er niets mis gaat en er geen rare URL’s in het overzicht staan.

Zodra je een sitemap hebt aangemaakt is het slim om deze bij Google in te dienen. Uiteindelijk zal Google de sitemap ook zelf wel ontdekken, maar hoe eerder je de URL indient, hoe eerder Google kan beginnen met het uitlezen ervan.

Je aangemaakte XML sitemap kun je dus zelf indienen bij Google zodat het altijd een actueel overzicht heeft van alle pagina’s op je website. Dit indienen doe je via de gratis tool; Google Search Console. Zodra je hier bent ingelogd, navigeer je naar het kopje ‘index’. Klik hier op ‘sitemaps’ en voeg je nieuwe sitemap toe.

Tip: Gebruik Google Search Console om te zien of Google al je pagina’s kan indexeren en of er technische problemen zijn. Zo ja, ga er direct mee aan de slag en verbeter de vindbaarheid van je website!

Ook interessant voor jou