Wat is negatieve SEO?

  • Door Tim Otten
  • 28 oktober 2021
  • Leestijd 7 minuten
boudewijn hoogendorp

Hulp nodig met de SEO van jouw website?

Boudewijn is SEO-specialist bij Epurple, neem gerust contact met hem op!

Neem contact op

Negatieve SEO is elke kwaadaardige praktijk die gericht is op het saboteren van de zoekresultaten van de website van de concurrent. Negatieve SEO wordt ook wel eens black hat SEO genoemd. Hoeveel kwaad doet dit en wat kan je eraan doen om een negatieve SEO aanval te herkennen en tackelen? Lees snel verder, want wij vertellen je alles over negatieve SEO en wat je ermee aan moet.

Een aanvaller kan door verschillende soorten SEO aanvallen ervoor zorgen dat jouw website uit de zoekresultaten komt te vallen. Om de gevolgen van een negatieve SEO aanval te beperken kan je wat preventieve acties overwegen.

Typen negatieve SEO aanvallen

Er zijn verschillende manieren om een SEO aanval te plegen. Wij zullen je een aantal van de meest voorkomende negatieve SEO aanvallen vertellen.

Hacken

Een van de meest efficiënte manieren een SEO aanval te plegen is door te hacken. Als iemand je heeft gehackt kan diegene er op verschillende manieren voor zorgen dat je niet meer zichtbaar bent in de zoekresultaten. Als dat gebeurd is dan is er sprake van een negatieve SEO aanval.

Slechte backlinks die naar jouw website verwijzen

Er worden ook wel eens slechte backlinks gemaakt met Spammy Anchor Texts die naar jouw website verwijzen. Op deze manier kan het zo zijn dat de anchor tekst 90 keer ‘Eigen geluid op TikTok maken’ is. Google zal dit zien als een spam en dit kan negatieve invloed op je SEO score hebben. Het kan gaan om een paar honderd links, maar in sommige gevallen zijn het er zelfs een paar duizend.

Duplicaten maken jouw website

Het zou ook kunnen dat jouw website of delen van jouw website worden gedupliceerd, gehotlinkt en over het internet worden verspreid. Doordat jouw content nu niet meer uniek is zal dit ook sterke negatieve invloed hebben op je SEO score.

Neppe negatieve reviews

Een andere vorm van negatieve SEO is als er heel veel negatieve reviews op jouw website worden geplaatst. Dit kan vervelend zijn voor je SEO score, omdat bijvoorbeeld het gemiddelde aantal sterren dat anderen jouw website geven extreem verlaagd wordt. Daarnaast heeft dit ook invloed op hoe snel de bezoeker jouw website nog serieus neemt en betrouwbaar vindt. Dit zal automatisch zorgen voor minder traffic op jouw website.

DDoS aanval

Een DDoS aanval is een Distributed Denial of Service. Bij zo’n aanval wordt jouw website door de aanvaller extreem vaak geladen tot op een punt dat de server het niet meer aankan en de website ermee stopt. Websites die onbereikbaar zijn zullen een minder hoge vindbaarheid hebben in Google en dit heeft dus negatieve invloed op de SEO ranking.

Backlinks laten verwijderen

Als er veel websites zijn met backlinks naar jouw website dan is dat goed voor je SEO score. Om dit te ondermijnen kunnen de aanvallers neppe mailtjes sturen naar de sites waarop jouw website is gelinkt met de vraag of deze verwijderd kunnen worden. Dit soort mensen kunnen zich dan voordoen alsof ze jouw bedrijf zijn. Als al die backlinks verwijderd zijn heeft dit ook negatieve invloed op je SEO score.

Waarom negatieve SEO aanvallen moeilijk te herkennen en te bewijzen zijn

Het is lastig om een negatieve SEO aanval te herkennen en te bewijzen. Dat is vaak vooral zo wanneer de website van degene bij wie het gebeurt al weinig backlinks heeft en magere content bevat. In dit soort gevallen is het wel eens zo dat eigenaren van een website denken dat zij het slachtoffer zijn van een negatieve SEO aanval, terwijl ze andere oorzaken voor slechte resultaten niet hebben overwogen. Het kan namelijk ook liggen aan een nieuwe update van Google over haar algoritme. De meeste gevallen waarin men dus denkt het slachtoffer te zijn van een negatieve SEO aanval, hebben met iets anders te maken.

Dus: trek nog geen conclusies als je plotseling niet meer hoog rankt in Google, het heeft namelijk bijna altijd te maken met het aangepaste algoritme van Google. Houd dus goed de nieuwe Google updates in de gaten evenals de backlinks naar jouw website op andere sites. Het zou namelijk ook kunnen dat er links zijn die iemand van jouw bedrijf in het verleden heeft geplaatst die van negatieve invloed zijn op je SEO score, zonder dat je dit doorhad. Het is belangrijk om dit eerst allemaal goed na te lopen voordat je ervan uitgaat dat het om een negatieve SEO aanval gaat.

Twijfel over hoe effectief negatieve SEO is

Google betwijfelt of negatieve SEO echt effectief is. Dat komt ook doordat Google over het algemeen vrij goed is in het herkennen van valse backlinks die uit het niks ontstaan zijn. Aan de andere kant is het wel heel makkelijk om een website onder de bus te gooien als deze al zwak scoort op backlinks en magere content bevat.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat een website die wat beter van kwaliteit is de dupe wordt van een negatieve SEO aanval, maar dat kost voor de aanvaller heel veel tijd, geld en moeite. Pas als diegene er echt veel tijd aan besteed en door middel van een goed plan te werk gaat, zal dit echt effectief zijn. Iemand moet dus ook wel echt bereid zijn om wat geld neer te tellen om jouw kwalitatieve website naar beneden te halen, wil dit lukken.

Hoe kan je een negatieve SEO aanval opsporen en onderdrukken?

Een aanvaller kan door verschillende soorten SEO aanvallen ervoor zorgen dat jouw website uit de zoekresultaten komt te vallen. Om de gevolgen van een negatieve SEO aanval te beperken kan je wat preventieve acties overwegen.

Voorkomen dat je website wordt gehackt

Als de aanvaller wil dat de negatieve SEO aanval werkt zal diegene niet je hele website overnemen. De kans is groot dat de aanvaller spammingssignalen heeft geïnstalleerd zonder dat je het door hebt. Je zal dan ook nog de volledige toegang tot je eigen website blijven houden. Als iemand bijvoorbeeld aanpassingen maakt in je robot.txt of sitemap bestand zal je in de eerste instantie niet snel doorhebben dat er iets veranderd is.

Hoe voorkom je nu dat zoiets gebeurt? Je kan instellen dat Google Search Console meldingen stuurt wanneer er een aanpassing gedaan is voor de veiligheid. Verder is het handig om regelmatig site-audits uit te voeren voor de technische problemen. De tool isithacked Laat snel zien of jouw website gehackt is door een overzicht te geven van signalen die ernaar wijzen dat jouw website gehackt is. Ben je inderdaad gehackt? Rapporteer dit gelijk!

Neppe backlinks bestrijden

Wanneer er valse links naar je website linken zul je deze handmatig link voor link moeten bestrijden. Dit doe je door ze één voor één af te gaan, te verzamelen en te ontkennen volgens de criteria. Dit is zelfs het geval als er duizenden valse backlinks naar jouw website leiden.

Het zou ook kunnen dat Google zelf het heft in handen neemt. Als een klein bedrijf in een hele korte periode heel veel backlinks verkrijgt snapt Google ook dat er iets niet klopt. In de eerste instantie kan het zo zijn dat Google je beboet als website eigenaar. Als er na een backlink-audit blijkt dat dit de eigenaar hier zelf niks mee te maken had kan het een tijdje duren voordat Google de boete op zal heffen.

Zo bescherm je je website van neppe backlinks:

  • Gebruik regelmatig de Backlink Audit Tool voor je website en kijk met de Toxic Score metriek of er nog verdachte veranderingen zijn aan je website.
  • Controleer de waarde en de trend van de Authority Score van je website. Als deze score is gedaald kan dat komen doordat er iets met het backlink profiel gebeurd is.
  • Werk je disavow bestand bij als er nieuwe valse backlinks zijn die je niet kan verwijderen.

Gekopieerde content en website dubbelgangers spotten

Identieke inhoud kan er naar leiden dat websites of pagina’s binnen je website uitgefilterd worden in de zoekresultaten. Om zoekprestaties te saboteren dupliceren aanvallers dus vaak delen of in sommige gevallen zelfs de gehele website.

Controleer regelmatig of jouw website niet gedupliceerd is meer tools zoals Siteliner en Copyscrape. Zie je een website die jouw content heeft overgenomen? Neem dan contact op met de provider van de website en beredeneer waarom deze naar beneden gehaald moet worden. Vul vervolgens dit Google formulier in zodat de website weggehaald wordt en rapporteer hier.

Het vinden en rapporteren van neppe negatieve reviews

Neppe negatieve reviews zijn heel vervelend, maar het verschilt per bedrijf hoe groot de schade is. Bij een groot bedrijf zal dit niet heel groot zijn, maar bij een wat kleiner bedrijf zal het wel vervelende gevolgen hebben. Google toont aan dat reviews wel echt invloed hebben op je SEO score, wat dus betekent dat neppe reviews inderdaad schadelijk zijn.

Om mensen te overtuigen dat een review echt is moet het een goede uitgewerkte review zijn. Als de aanvaller dit goed heeft gedaan kan het schadelijk zijn voor de reputatie van de website en dus ook voor de traffic van de website. Dit betekent wel dat de aanvaller heel hard zijn best moet doen met een kans dat het geen effect heeft voor het bedrijf. Toch betekent dat niet dat het niet gebeurt, er zijn altijd een paar aanvallers die toch het gokje wagen. Als je een neppe review opmerkt is het handig om deze te rapporteren bij de administratie van de website waar de review is geplaatst.

Rapporteer neppe aanvragen voor het verwijderen van backlinks

Let goed op je verdiende backlinks, want je weet maar nooit wanneer iemand die deze, zonder dat je het door hebt, laat verwijderen door neppe aanvragen te sturen waarin hij doet alsof deze via jou komen. Je weet natuurlijk niet of de website eigenaar naar zo’n verzoek luistert, maar je kan voor de zekerheid met de SEMrush Backlink Audit tool meldingen aanzetten voor wanneer je een backlink verdient of wanneer je een backlink verliest.

DDoS aanvallen voorkomen

DDoS aanvallen zijn te voorkomen met een firewall. Die zorgt ervoor dat de site niet misbruikt kan worden van buitenaf. Tegenwoordig hebben veel websites al een ingebouwde firewall. Alleen gebruikers die goedgekeurd worden mogen dan je website betreden. Houd er wel rekening mee dat deze oplossingen niet 100% zeker werken. Soms kan je niet anders dan wachten tot de aanval voorbij is. De systemen worden wel steeds beter, dus de kans dat je nu een DDoS aanval krijgt is kleiner dan een aantal jaar terug.

Conclusie

Als je het zo allemaal op een rijtje ziet, merk je dat spammen van backlinks, duplicate content en neppe reviews je SEO score kunnen beïnvloeden. De andere zaken worden gedaan met hacken, maar zijn ook negatief voor je SEO score. Bescherm je hier dus goed tegen door voorzorgsmaatregelen te nemen in hoeverre dit kan. Blijf je website controleren met diverse tools en blijf alert naar potentiële problemen die ineens opduiken.

Ook interessant voor jou