Veel marketeers zien de verschillende online marketing kanalen als losstaand iets. Hoewel deze gedachte natuurlijk niet helemaal fout is, blijkt in de werkelijkheid toch vaak het tegendeel waar te zijn. SEO en PPC (pay per click) campagnes kunnen namelijk prima met elkaar verbonden zijn. Ondanks dat ze vaak volledig los van elkaar functioneren, kunnen de statistieken van je PPC campagnes je weldegelijk helpen bij het verbeteren van je organische resultaten, en andersom! Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan snel verder!
Buiten het feit dat SEO en PPC campagnes vaak overlappen, blijven er ook altijd duidelijke verschillen waar je rekening mee dient te houden. Blijf dus altijd kritisch bij het evalueren van de data uit je campagnes!
Kristian Maton – Content Marketeer
Het uitbreiden van je zoekwoordfocus, zowel voor SEO als voor PPC
Het is natuurlijk geen geheim dat zoekwoorden vaak een cruciale rol spelen binnen zowel SEO als PPC campagnes. Voor een campagne van start gaat, voer in je beide gevallen een uitgebreid zoekwoorden onderzoek uit. Voor SEO campagnes doe je dit vaak met tools als SEMrush en keyword.io. Terwijl je voor je PPC campagnes vaak niet verder kijkt dan Google Ads en Bing Ads. Dit blijf je natuurlijk altijd doen, maar zodra je geen inspiratie meer hebt kun je op basis van een vergelijkbare campagne binnen een ander kanaal extra waardevolle inzichten opdoen!
Tip 1: Duik in reeds bestaande campagnes (SEO of PPC) en ga op zoek naar data over zoekwoorden waarmee je de betaalde of organische tegenhanger van deze campagne kunt versterken.
Tip 2: Zoek binnen je PPC campagnes naar de meest winstgevende zoekwoorden. Deze zoekwoorden blijken namelijk zeer geschikt om hoogwaardig verkeer binnen te halen. Geef deze zoekwoorden dus een grotere rol in je SEO campagne om hier meer uit te halen. Dit werkt uiteraard ook andersom.
Tip 3: Zijn er bepaalde zoekwoorden binnen je SEO campagnes waarbij het maar niet wil lukken om hoog te ranken vanwege hevige concurrentie? Zijn deze zoekwoorden toch erg waardevol voor je business? Denk er dan eens over na om ze in te zetten binnen een PPC campagne. Zo sta je gegarandeerd boven je organische concurrenten.
Tot slot kun je er ook voor kiezen om een ‘content gap analyse’ uit te voeren. Hierbij kijk je vaak naar je 3 tot 4 belangrijkste concurrenten. Probeer te achterhalen op welke zoekwoorden zij hun SEO en PPC campagnes richten. Vaak kom je er dan achter dat zij zich op zoekwoorden richten die ook voor jou relevant zijn, maar waar je stomweg nog niet eerder aan gedacht had. Een beetje spieken mag natuurlijk ?.
Bescherm je eigen merk of ga juist voor de branded zoektermen van de concurrentie
De ‘branded’ zoektermen (zoektermen die de merknaam van een bedrijf bevatten) kunnen voor én tegen je werken.
Wanneer je ervoor kiest om je campagnes te optimaliseren voor je eigen branded zoektermen, dan ligt de focus waarschijnlijk minder op de wat algemenere termen binnen je branche. Zo loop je mensen die nog niet van jou hebben gehoord dus eventueel mis. Toch kiest bijna iedereen ervoor om in ieder geval voor een deel op de eigen branded termen te focussen. Doe je dit niet? Dan is het voor de concurrentie veel goedkoper om op jouw naam te adverteren. Je wilt natuurlijk niet dat zij boven jouw eigen resultaten staan, dan loop je hoe dan ook bezoekers mis.
Vanuit het tegenovergestelde perspectief is dit vaak juist een kans. Wanneer je gaat bieden op de branded zoektermen van je concurrenten benut je de merkbekendheid van de concurrentie voor je eigen potentiële voordeel. Dit zien we met name terug in PPC-campagnes.
Zoals je nu dus begrijpt kun je door het gebruik van branded zoekwoorden je eigen merk beschermen of juist achter je concurrenten aangaan. Kortom, je moet ze op de juiste manier inzetten binnen je campagnes.
PPC campagnes kunnen tot slot vaak een goede aanvulling zijn op je SEO campagnes als het gaat om branded zoekwoorden. Je moet echter wel zorgvuldig bepalen of het ook daadwerkelijk de moeite waard is om op de merknamen van concurrenten te jagen of om te investeren in de bescherming van je eigen merk.
Wel of niet op je eigen merknaam adverteren?
Wanneer kies je er voor om wel op je eigen merknaam te adverteren en wanneer juist niet? Het antwoord op die vraag bestaat uit de volgende stappen:
Stap 1: Onderzoek je CTR en conversies
Probeer te achterhalen hoeveel je mogelijk verliest door niet op je eigen merknaam te adverteren. Zoeken mensen veel op je naam en zijn de kosten relatief laag? Dan is het verstandig om te doen! Je wilt namelijk niet dat een groot deel van je advertentiebudget verloren gaat aan biedingen op je eigen merknaam. Zo voorkom je ook direct dat de concurrentie meelift op jouw naamsbekendheid.
Stap 2: Onderzoek de concurrentie op jouw branded zoekwoorden
Wanneer je concurrenten volle bak aan het adverteren zijn op jouw merknaam, dan moet je dat zelf ook direct gaan doen. Zo wordt het voor hen namelijk vele malen duurder en je zal zien dat ze snel afhaken.
Wel of niet op de merknaam van concurrenten bieden?
Evalueer ten eerste het zoekvolume en de mate van concurrentie op de branded zoekwoorden van je belangrijkste concurrenten. Denk goed na of dit de investering waard is. Hoewel het adverteren op de merknaam van een concurrent zeker niet verboden is, zijn sommige gebruikers er niet van gediend. Zij zien dit vaak als misleidend en irritant. Vraag je dus goed af of het je waard is.
Interesse in begeleiding bij het optimaliseren van je SEO en PPC campagnes?
Dat kan! Neem eens een kijkje op onze SEO pagina, neem geheel vrijblijvend contact op via +31 (0)30 227 05 94 of stuur een e-mail naar info@epurple.nl. Onze Specialisten helpen je graag!