We kennen allemaal wel (als het goed is) het bestaan van de Facebookpagina. Maar ben je ook bekend met de Facebookgroep?

Meer weten?

Alles over Facebookgroepen en Facebookpagina's

Nog te vaak ontdek ik dat grote en kleine bedrijven de Facebookpagina en Facebookgroep door elkaar halen. Bijvoorbeeld: ‘Maak een besloten pagina aan’ ‘De geheime Facebookpagina heeft al 400 leden’ ‘Ze hebben een pagina waar je bij kan en waar je op de hoogte gehouden kunt worden’.

Laten we dus voor eens en voor altijd de Facebookpagina en Facebookgroep definiëren. Daarnaast zal ik ook de verschillende vormen van Facebookgroepen toelichten en voorbeelden geven van deze verschillende privacy instellingen.

Facebookpagina

Facebookpagina VS Facebookgroep Essentile verschillenEen Facebookpagina is een pagina die iedereen kan aanmaken op Facebook. Zo’n pagina is altijd openbaar en heeft volgers. Een Facebookpagina kan berichten sponsoren. Berichten van een Facebookpagina kunnen altijd in de feed van anderen terecht komen. Content op een Facebookpagina kan viraal gaan en makkelijk door anderen gedeeld worden.

 

Facebookgroep

Facebookpagina VS Facebookgroep Essentile verschillenEen Facebookgroep is een online Facebook omgeving die iedereen kan aanmaken op Facebook. Een Facebookgroep kan openbaarbesloten of geheim zijn. Een Facebookgroep heeft leden. In een Facebookgroep kunnen geen berichten gesponsord worden, ook staan hier geen gesponsorde berichten tussen. Content uit een Facebookgroep kan alleen de feed van een niet-lid komen als de groep openbaar is. Terwijl de content van een besloten of geheime Facebookgroep alleen zichtbaar is voor de leden van de groep. De groepsactiviteit staat dan in de persoonlijke feed of bij meldingen.

Een Facebookpagina is over het algemeen het zenden door één persoon of één bedrijf. In een groep heb je met name user generated content. Content en berichten gemaakt door leden uit de groep. Niet alleen de beheerder van de groep is aan het woord, maar ook de leden die actief bijdragen aan de groep. Content uit een Facebookgroep kan niet makkelijk gedeeld worden met niet-leden. Tenzij de groep openbaar is.

Drie vormen van privacy instellingen voor een Facebookgroep

Er zijn drie opties voor wat betreft de privacy-instellingen van een Facebookgroep. Hieronder zal ik deze kort toelichten:

Privacy instelling: Openbare Facebookgroep

Facebookpagina VS Facebookgroep Essentile verschillenWanneer je een Facebookgroep op openbaar zet, kan iedereen, dus ook niet-leden, berichten zien die in de groep geplaatst worden. Iedereen kan liken en berichten uit de groep delen. Hierdoor kunnen berichten van een openbare Facebookgroep makkelijk veel bereik genereren.

Wanneer kies je voor een openbare Facebookgroep?

Een openbare Facebookgroep wordt over het algemeen gekozen wanneer de groep geen gevoelige informatie deelt en de content voor iedereen geschikt is. Als het de bedoeling is dat de groep zoveel mogelijk mensen bereikt, dan is een openbare status dus een goede keuze. De groep komt omhoog in zoekresultaten en in de feed van niet-leden. De Young Creators Groep heeft bijvoorbeeld bewust / onbewust voor deze aanpak gekozen.

Waarom kies je wel voor een openbare Facebookgroep?

Een openbare Facebookgroep is voor iedereen te vinden. Je groep kan hierdoor snel in ledenaantal groeien. Ook het toevoegen van leden is minder werk. Berichten uit de groep kunnen makkelijker gedeeld worden.

Waarom kies je niet voor een openbare Facebookgroep?

Wanneer je groep openbaar is, heb je minder controle op wie er lid mag worden en wat er met de content van je groep gebeurd. Zo kan het zijn dat er mensen lid worden die gaan spammen. Of dat onbedoeld een bericht uit je groep viraal gaat.

Wat is een openbare Facebookgroep?

Doordat de groep openbaar is, kunnen ook niet leden de berichten uit je groep zien. Als de berichten interessant zijn, dan kun je ervoor kiezen om lid te worden. Bij een openbare groep gaat lid worden vrij makkelijk. Je kan een verzoek indienen om lid te worden. Meestal zit je er dan al snel bij. Door lid te worden van een openbare groep, kun je makkelijk de groep terug vinden en krijg je meldingen van de activiteiten in de groep, ook kun je op berichten reageren.

Voorbeeld openbare Facebookgroep

Doordat de Young Creators Groep op openbaar stond en omdat de content in de groep interessant was. Heeft de groep inmiddels uit kunnen groeien tot 31.803 leden. Wanneer de groep op besloten of geheim had gestaan, was de groep vast ook gegroeid, maar mogelijk minder hard en minder groot dan wat de groep nu is.

Privacy instelling: Besloten Facebookgroep?

Wat is een besloten Facebookgroep?

Facebookpagina VS Facebookgroep Essentile verschillenEen besloten groep heeft iets weg van de openbare groep, met één belangrijk verschil. Waar bij een openbare Facebookgroep de content voor niet-leden en leden zichtbaar is. Is dit bij een besloten Facebookgroep anders. Niet-leden kunnen de besloten Facebookgroep wel vinden, ze kunnen zien wie de beheerders zijn. Bij een openbare Facebookgroep kun je alle leden zien. Niet-leden kunnen niet zien wat er allemaal voor activiteit is in de groep qua inhoud, wat mensen plaatsen qua berichten. Om dit te zien, moet je lid worden. Dit kun je doen door op ‘lid worden’ te drukken in de groep. Ook kun je uitgenodigd worden door iemand die al lid is. Om te ontdekken of een groep iets voor je is, staat er meestal een korte samenvatting van de groep met daarbij de Facebookregels. Zo’n samenvatting plaatsen is bij alle Facebookgroep privacy instellingen mogelijk.

Wanneer kies je voor een besloten Facebookgroep?

Een besloten Facebookgroep kies je wanneer je het fijn vind dat je groep wel gevonden kan worden in de Facebook zoekresultaten, maar niet wilt dat iedereen ziet wat er in de groep plaats vind.

Voorbeeld besloten Facebookgroep

Zo zijn veel ‘Ik geef weg- Facebookgroepen besloten. Mensen kunnen de groep wel vinden via Facebook, maar het is niet voor iedereen zichtbaar wat er precies allemaal weggegeven wordt. Dit kan prettig zijn voor leden, die bijvoorbeeld niet willen dat de buurman ziet wat er allemaal weggeven wordt. Bijvoorbeeld een cadeau van vorig jaar.

Waarom kies je wel voor een besloten Facebookgroep?

Een besloten Facebookgroep is gangbaar. Je hebt meer controle over de groep en wie er lid worden. Je groep is wel goed te vinden voor mensen die interesse kunnen hebben. Door het besloten karakter kan het zijn dat er meer interactie is in de groep. Het bereik van de groep is kleiner, maar dit geeft vaak wel het effect dat een groep hechter is.

Waarom kies je niet voor een besloten Facebookgroep?

Mensen zien alleen een globale activiteitssamenvatting en de korte uitleg waarover de groep gaat. De drempel kan hierdoor hoger zijn om lid te worden dan bij een openbare Facebookgroep. Daarnaast is het bereik van een groep minder groot.

Onze Social Media werkwijze

Privacy instelling: Geheime Facebookgroep

Wat is een geheime Facebookgroep?

Facebookpagina VS Facebookgroep Essentile verschillenEigenlijk spreken de statussen voor zich. Een openbare facebookgroep is voor iedereen, besloten is voor iedereen die lid is en een geheime facebookgroep is daadwerkelijk geheim. Dit houdt in dat de groep niet omhoog komt bij de zoekresultaten van Facebook of Google. Dat niemand de groep kan vinden als ze niet lid zijn en het ook niet zichtbaar is wie er lid is en wat er allemaal geplaatst wordt. Niet-leden kunnen dus niet zomaar vragen om lid te worden. Lid worden kan alleen door het invullen van een e-mailadres van een niet-lid door een beheerder. Of als de beheerder bevriend is op Facebook met een niet-lid. De beheerder kan het niet-lid dan makkelijk uitnodigen. Vooral het lid worden en het afgeschermde aspect van een Geheime Facebookgroep is anders dan de openbare en besloten Facebookgroep. De andere functionaliteiten zijn hetzelfde. Er is ook een samenvatting van de groep en er staan ook regels. Mensen die lid zijn, kunnen ook zien wie er nog meer lid is. Een lid kan net als bij een openbare en besloten Facebookgroep iemand uitnodigingen. Hier zit dan wel een dubbele verificatie bij vanuit de beheerder, maar dit is ook zo bij de andere privacy instellingen. Met een geheime groep is het wel extra belangrijk dat hier zorgvuldig mee wordt omgegaan.

Wanneer kies je voor een geheime Facebookgroep?

Een geheime facebookgroep kies je wanneer je niet wilt dat mensen je Facebookgroep zomaar kunnen vinden. Vroeger kon je ook zien wie er lid waren van de besloten facebookgroep en zelfs dat kan voor sommige mensen al te veel informatie zijn. Er bestaan Facebookgroepen voor mensen die een miskraam hebben gehad, mensen met een bepaalde ziekte of iets anders wat ze liever niet aan de grote klok willen hangen. Zo’n geheime groep voelt dan veilig, omdat er over het algemeen niets uit zal lekken qua informatie.

Voorbeeld geheime Facebookgroep

Een voorbeeld van een geheime groep is de geheime groep voor donorkinderen en donoren. Het is geen schande om een donorkind te zijn. Maar vaak vinden (meestal door loyaliteitsproblemen) donorkinderen het niet fijn als een Facebookgroep openbaar of zelfs besloten is. De angst dat iemand de berichten leest (wat met een openbare Facebookgroep een gegronde angst is) of dat de buurman toch kan zien dat ze lid zijn van een donorkindgroep (wat weer voor vragen kan zorgen) is groot. Daarom is er gekozen voor een geheime facebookgroep voor donorkinderen en donoren.

Hierin kunnen leden makkelijk met elkaar in conversatie gaan over alle aspecten rondom donorkinderen. Dit zijn meestal zeer persoonlijke verhalen. Het is niet te garanderen dat berichten vanuit de groep niet gedeeld zullen worden met niet-leden. In de regels is opgenomen dat alles wat besproken wordt, binnen de groep blijft. Dit is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Toen de groep nog maar uit 14 leden bestond, was dit makkelijker te handhaven dan de groep grote van nu: namelijk 678 leden groot. Toch is het prettig dat berichten niet met niet-leden via de deelknop gedeeld kunnen worden. In de gedeelde post staat dan een foutmelding. Dit is ook zo bij een besloten groep. Niet-leden die getagd worden krijgen ook een foutmelding. Het is lastiger voor mensen om lid te worden. Aspirant leden worden onderworpen aan kritische vragen door beheerders. Om het gevoel van vertrouwen te houden, worden in deze geheime Facebookgroep geen nep profielen, profielen zonder duidelijke foto/invulling en gedeelde accounts toegelaten. Ook is het standaard dat een nieuw lid (indien gewenst) zich even voorstelt. Het liefst met een foto.

Waarom kies je wel voor een geheime Facebookgroep?

Het thema van je Facebookgroep is gevoelig. Je wilt niet dat iedereen de groep zomaar kan vinden. Doordat de groep volledig afgeschermd is, kan het mensen een vertrouwd gevoel geven waardoor ze meer durven te delen.

Waarom kies je niet voor een geheime Facebookgroep?

Een geheime Facebookgroep is meer werk. In het toevoegen en het onderhouden van de Facebookgroep. Ook zal je groep minder snel groeien en is het toevoegen met name handmatig. Door het besloten karakter kan het zijn dat er te gevoelige informatie door leden gedeeld wordt. Dit kan misbruikt worden door mede leden of door Facebook zelf. Het is geen geheim dat niets echt privé of geheim is op het internet. Facebook heeft uiteraard toegang tot alle inhoud op zijn platforms en kan de inhoud van een geheime groep om verschillende redenen onder de loep nemen.

Geheime groepen kunnen hun eigen richtlijnen hebben, maar ze moeten zich ook houden aan de Community Standards van Facebook. Groepen of gebruikers die zich schuldig hebben gemaakt aan schendingen van deze normen, zoals haatdragende taal, intimidatie, geweld of naaktheid, kunnen worden onderzocht en verwijderd. Facebook kan ook verplicht worden om geheime groepsinformatie te verstrekken indien de overheid hierom vraagt. Dit is iets waar je over na moet denken als je een Facebookgroep aanmaakt omtrent privacygevoelige thema’s.

Samengevat; Facebookgroep verschillen

Wat je kiest qua Facebookgroep privacy instelling hangt dus kortgezegd af van het doel van de Facebookgroep:

  • Wil je veel mensen bereiken en heeft het onderwerp waar je groep over gaat een openbaar karakter? Dan kun je kiezen voor een openbare Facebookgroep.
  • Wil je dat mensen je Facebookgroep kunnen vinden in de Facebook zoekresultaten. Maar wil je niet dat het voor iedereen zichtbaar is wat er allemaal gedeeld wordt in de Facebookgroep? Dan is een besloten Facebookgroep een goede keuze.
  • Wil je dat je Facebookgroep afgeschermd is, niet gevonden kan worden door niet-leden en heeft het onderwerp waar je groep over gaat een gesloten karakter? Dan kun je kiezen voor een geheime Facebookgroep.

Facebookgroepen worden steeds belangrijker

Facebookgroepen worden steeds belangrijker voor Facebook. Ze investeren ook steeds meer tijd en geld om de groepen zo fijn mogelijk te maken voor de beheerders en de leden. Groepen krijgen steeds meer fora functies. Facebook heeft als hernieuwde missie om mensen bij elkaar te brengen, communities te creëren. De Facebookgroep is hier bij uitstek geschikt voor. De groepen zijn nu ook te vinden in de bovenste balk in de app. Via deze optie kun je door de verschillende nieuwe berichten in groepen waar je lid van bent scrollen. Bedrijven kunnen sinds een tijdje hun Facebookpagina koppelen met Facebookgroepen en met de bedrijfspagina reageren. Volgende maand zal ik hier meer over vertellen.

Gebruik jij de Facebookgroepen al en welke privacy vorm heb je gekozen? Laat het weten in de reacties!

TIP: Kijk ook eens op onze Social Media Marketing dienstpagina!

Gerelateerde artikelen

Ook interessant voor jou

Bekijk alle artikelen