Google Analytics 4 inrichten

Bij Epurple gebruiken wij Google Analytics 4 om allerlei belangrijke statistieken van een website te verzamelen, bij te houden en weer te geven.

Neem contact op!

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 is een veelgebruikte gratis tool van Google om allerlei belangrijke statistieken van een website te verzamelen, bij te houden en weer te geven. De kans is groot dat je op dit moment al gebruik maakt van Google Analytics, maar dan de versie Universal. Dat klopt ook en er zijn veel partijen die zelfs nu Google Analytics Universal en Google Analytics 4 naast elkaar  draaien aangezien je nog niet over moet op GA4. Echter is er wel een wezenlijk verschil tussen de twee versies.

Neem contact op

Wat is het verschil tussen Universal en GA4?

De belangrijkste inzichten die uit Google Analytics Universal voortkomen zijn onder andere: bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves. Op basis van deze gegevens is het middels analyses mogelijk om onder andere je website te verbeteren, de doelgroep in kaart te brengen én te begrijpen, conversie optimalisatie toe te passen en advertenties in te richten. Echter Google Analytics 4 werkt met het event-driven data model. Dit heeft te maken met de opkomst van veel meer apps, het bijhouden van sessies en paginaweergaven is niet meer de beste manier om bezoekerservaringen te meten. Binnen GA4 wordt alles losgekoppeld van elkaar en worden er zogenaamde series van events gemeten. Kortom eigenlijk iedere interactie op de website of binnen een app worden als event gemeten.

Wellicht klinkt het allemaal nog wat vaag, maar eigenlijk is het meten een stuk zuiverder op deze manier door Google. Werken met het nieuwe data-model zal zeker tijd kosten en ook de inrichting daarvan.

Hulp nodig bij Google Analytics 4?

Moet ik nu al overstappen op GA4?

“Universal Analytics verwekt vanaf 1 juli 2023 geen nieuwe gegevens meer in standaardproperty’s. Tref nu voorbereidingen door een Google Analytics 4-property in te stellen en daarnaar over te schakelen.”

Deze melding heb je vast al wel bovenaan in jouw huidige analytics account zien staan. Het wordt tijd voor actie! Het is geen must nu per direct over te gaan op Google Analytics 4, maar gezien de tijd om de inrichting te verzorgen en het wennen aan de nieuwe interface, kan het geen kwaad om je er al in te verdiepen.

Daarnaast zal het zo zijn dat een aantal rapporten etc. ook niet meer beschikbaar is wat wellicht even wennen is. Het aanmaken van de property voor jouw website en een start maken met het verzamelen van data kan zeker geen kwaad.

Benieuwd op welke manier GA4 voor jou interessant is? Bij Epurple zetten we zowel de universal als GA4 versie voor onze klanten in om de benodigde data inzichtelijk te maken. We helpen jou ook graag verder!

Ik wil meer informatie over GA4

Ontmoet ons Analytics team!

Mohamed Bahlaoui

Sr. SEO Specialist Je kan mij altijd contacten voor SEO en Google Analytics vraagstukken! 030 227 05 94 mohamed.bahlaoui@epurple.nl

Rebecca Poggenwisch

Head of SEO Op zoek naar een SEO strategie op maat? Ik help je graag! 030 227 05 94 rebecca.poggenwisch@epurple.nl

Ryan Sprenkels

Stagiair Social Voor vragen over socials kun je altijd bij mij terecht! 030 227 05 94 ryan.sprenkels@epurple.nl

Naomi van Baal

Jr. Online Marketeer Ik vind het leuk om samen met jou te zoeken naar creatieve oplossingen voor jouw uitdagingen! 030 227 05 94 naomi.vanbaal@epurple.nl

Kennismaken?

Heb je een specifieke vraag of ben je geïnteresseerd in onze dienstverlening? Kom dan gerust eens bij ons langs voor een bakkie! Je kan eenvoudig contact met ons opnemen via de onderstaande button of het contactformulier. Wij zien je aanvraag graag tegemoet. Tot snel!

Neem direct contact op