Wat is GPT-3 en is dit een game changer in AI toepassingen?

De afkorting GPT-3 staat voor Generative Pretrained Transformer 3 en is een model waarbij er gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie om taal beter te analyseren en te begrijpen. Het is een slim taalmodel dat in staat is om data en teksten te begrijpen en op basis hiervan een menselijke reactie, een tekst, een code of een handeling aan te leveren. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een natural language processing toepassing om de vertaalslag te maken van een vraag naar de gewenste actie. Hebben we het hier over een game changer in AI toepassingen?

Starten met GPT-3

Onze AI content creatie werkwijze

Zin in koffie?

We vertellen graag alles over GPT-3

Ben je nog niet helemaal thuis in AI en hoe je dit kan inzetten om de ideale content te creëren? Onze specialisten werken er dagelijks mee en nemen je daar graag in mee.

Ik wil graag sparren

GPT-3, de derde versie van deze natural language processing toepassing

GPT wordt ontwikkeld door de Stichting OpenAI. Dit is een organisatie die het gebruik van kunstmatige intelligentie tools onderzoekt en probeert te optimaliseren. Het cijfer 3 achter de afkorting GPT geeft dan ook aan dat dit de derde versie van deze natural language processing toepassing is. Om je een beeld van de vooruitgang te schetsen: De GPT-3 tool werkt op basis van 175 miljard parameters. Dit zijn 10 keer zoveel instructies als GPT-2, wat uiteraard de benaming is van het vorige model. Het is een versie die direct veel aandacht trok van veel onderzoekers en mensen uit de ICT sector die een antwoord zochten op de vraag of dit taalmodel zorgt voor een nieuwe revolutie op gebied van kunstmatige intelligentie.

Wat zijn de mogelijkheden met Generative Pretrained Transformer 3?

Generative Pretrained Transformer 3 is een taalmodel dat ontstaan is door patronen te zoeken in grote hoeveelheden informatie. Uiteraard is dit een vrij summiere beschrijving van de mogelijkheden die je hebt met GPT-3. Het taalmodel zal zichzelf eerst voeden met een grote hoeveelheid data. Aan de hand van 175 miljard instructies gaat het model de op jouw bedrijf van toepassing zijnde data begrijpen en de gewenste actie hieruit leveren.

Het bovenstaande roept uiteraard de vraag op wat de mogelijkheden zijn met Generative Pretrained Transformer 3. We zetten een aantal GPT-3 toepassingen voor je op een rijtje:

  • Teksten schrijven. GPT-3 kan op basis van een aantal trefwoorden over een product, dienst of bedrijf binnen enkele ogenblikken een complete, kloppende marketingtekst voor je schrijven.
  • Slimme zoekfunctie. Waar de traditionele zoekmachines een zoekopdracht een-op een uitvoeren, zal GPT-3 begrijpen waar je het over hebt. Hierdoor kom je zonder de exacte termen te gebruiken toch nog op de juiste informatie uit.
  • Data uitlezen en begrijpen. Je kunt GPT-3 gebruiken om een stuk tekst te laten analyseren en in de tekst een antwoord op je vraag te laten vinden. Als jij op zoek bent naar specifieke informatie in een grote hoeveelheid stukken, is de kans groot dat Generative Pretrained Transformer 3 de betreffende informatie waar jij naar op zoek bent sneller gevonden heeft als jijzelf.
  • Goede gesprekken voeren. Je kunt GPT-3 inzetten als zeer geavanceerde chatbot die met de beschikbaarheid van de juiste data een passend antwoord kan formuleren. Hiermee worden de huidige chatbots overtroffen omdat deze huidige toepassingen vaak toegespitst zijn op specifieke scenario’s.
  • Het maken van ontwerpen. GPT-3 kun je op een dusdanige manier trainen (dus van data voorzien) dat de AI toepassing technische taal gaat begrijpen. Hierdoor kun je Generative Pretrained Transformer 3 programmeer acties laten uitvoeren dus code laten schrijven.

In hoeverre is GPT-3 een game changer in kunstmatige intelligentie toepassingen?

De ontwikkelingen op het gebied van AI en Machine Learning nemen een vlucht en GPT-3 is hier een goed voorbeeld van. Om nu te stellen dat GPT-3 direct een gamechanger is in kunstmatige intelligentie toepassingen gaat wellicht wat te ver. Helemaal nieuw is deze toepassing ook niet. De BERT update van google maakte immers ook als gebruik van Natural language processing om de zoekopdrachten en de zoekintentie hiervan beter te kunnen interpreteren. Het verschil met BERT is dat GPT-3 op een veel bredere basis ingezet kan worden en dus niet alleen kan worden ingezet om een zoekintentie beter te begrijpen.

Het is goed om het geheel wel in het juiste perspectief te plaatsen. Op gebied van bijvoorbeeld copywriting is GPT-3 zeker niet 100% perfect. Dit komt mede omdat alle informatie op het internet ook niet 100% correct is. Het gevolg is dat Generative Pretrained Transformer 3 niet alleen getraind wordt met betrouwbare informatie maar ook met onjuiste data. Hierdoor kan het in de praktijk betekenen dat de door GPT-3 gegenereerde teksten beledigend, discriminerend of nep zijn. Deze teksten kunnen ook vol foute informatie zitten of zelfs complottheorieën bevatten. GPT-3 kunnen we in dit opzicht dus nog geen game changer in kunstmatige intelligentie toepassingen noemen maar kunnen we zeker wel betitelen als toepassing die in de gaten gehouden moet worden. Wanneer we de basisfunctionaliteiten immers wel automatisch kunnen laten genereren kunnen veel werkprocessen op een veel efficiëntere manier worden ingezet. Hierbij wordt er dan niet meer gebruik gemaakt van het menselijk brein maar van kunstmatige intelligentie omdat wij als mens niet alles meer beter weten!

Wil je weten hoe GPT-3 meerwaarde kan bieden voor jouw bedrijf?

Ben je benieuwd of de game changer in AI toepassingen, GTP-3, toegepast kan worden in jouw werkveld? Heb je interesse om je mogelijkheden hierin te ontdekken? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag met je mee wat jouw mogelijkheden hierin zijn. Maak gerust gebruik van onze uitstekende kennis en onze ervaring op dit gebied.

Kom langs voor een bakkie!

Kennismaken?

Heb je een specifieke vraag of ben je geïnteresseerd in onze dienstverlening? Kom dan gerust eens bij ons langs voor een bakkie! Je kan eenvoudig contact met ons opnemen via de onderstaande button of het contactformulier. Wij zien je aanvraag graag tegemoet. Tot snel!

Neem direct contact op